Interview "Koos Jacky Mathijssen omwille van zijn visie"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 3 reacties
"Koos Jacky Mathijssen omwille van zijn visie"
Foto: © SC

Jacky Matthijssen is momenteel trainer bij de Griekse tweedeklasser Fostiras. Zijn komst is geen toeval. De club is in handen van de Belg Carlo Vandekerkhof, tevens de ontdekker van Victor Wanyama.

De link met Beerschot is groot. Onze collega's van Griekseagenda.nl konden hem strikken voor een interview, u leest het hieronder.

De Griekse voetbalcompetitie is een van de grootste jungles in Europa. Regelmatig duiken er nieuwsberichten op van supportersrellen, Europese schorsingen voor clubs en vreemde gebeurtenissen. In 2004 behaalde het Griekse nationale voetbalteam nog de Europese voetbaltitel en je zou zeggen dat dit een enorme boost zou moeten geven aan het Griekse voetbal. Maar niets is minder waar: lege voetbalstadions, corrupte voetbalbestuurders en een ware exit van Griekse voetballers naar andere Europese landen. De financiele crisis eist ook zijn tol in het Griekse voetbal.

Primeur voor Belg in Griekenland

Voor het eerst in de Griekse voetbalgeschiedenis heeft een Griekse betaald voetbal organisatie – het onlangs naar de 2e divisie gepromoveerde Fostiras uit Athene - een buitenlandse voorzitter. Carlo vandekerkhof is zijn naam en hij komt uit Belgie. Voor de redactie van Griekseagenda.nl voldoende gronden om hem eens op te zoeken en nader te leren kennen.

Meneer Vandekerkhof, welkom in Griekenland. Kunt u zichzelf eerst eens voorstellen?

“Ik  ben ondernemer uit Lommel en op dit moment directeur van een bedrijf genaamd Topsportslab en mede participant van een voetbalschool in Kenia.”

Topsportslab en een voetbalschool, dat roept natuurlijk vragen op. Wat voor bedrijf is Topsportslab precies?

“Topsportslab is een spin-off bedrijf van de sportwetenschappelijke afdeling van de Universiteit Leuven. We hebben als doel blessure preventie en wetenschappelijke onderzoek te doen naar mentale en fysieke weerbaarheid  in de sportwereld." 

"We maken daar rapporten van door middel van de input van data. Zo kan bijvoorbeeld een trainer van een voetbalteam op basis van de rapporten die wij maken de fysieke toestand van zijn speler zien. Dit is wel maatwerk. Ieder speler heeft een andere lichaamsbouw en fysieke gesteldheid. We hebben inmiddels al enkele voetbalclubs die gebruik maken van onze programma’s.”

Dat klinkt bijzonder interessant. Maar u heeft dus ook een voetbalschool in Kenia. Hoe bent u daar terecht gekomen?

“Ik participeer financieel in een voetbalacademie in Kenya inderdaad. Ik doe dat samen met een andere zakenpartner – Jean Marie Abbeels – die ik nog ken uit een ver verleden. Wij zorgen ervoor dat onze voetbalkennis en kunde, in samenwerking met vakmensen ter plaatse, wordt toegepast op Keniaanse voetballers, zodat er een topsportklimaat wordt gecreëerd."

"Er loopt daar verschrikkelijk  veel talent rond en enkele spelers uit de voetbalacademie staan op het punt van doorbreken. Een speler is inmiddels als doorgebroken en dat is Victor Wanyama. We brachten hem op stage bij Germinal Beerschot en men was direct enthousiast over hem. Hij pakte een transfer naar Celtic in Schotland en inmiddels speelt hij bij Southampton in Engeland, die hem kocht voor ruim 12 miljoen pond.”

Zo te horen draagt u het voetbal dus een bijzonder warm hart toe. Enerzijds door uw software bedrijf en anderzijds door het opleiden van spelers. Wat heeft u bewogen om in een Griekse voetbalclub te stappen?

“Ik draag inderdaad het voetbal een warm hart toe. Ik ben ook van mening dat ik met Topsportslab een essentiele bijdrage kan leveren aan het optimaliseren van de fysieke paraatheid van spelers. Ik was al enige tijd op zoek naar een bescheiden professionele voetbalclub in Zuid Europa. Enerzijds om spelers uit de academie een kans te geven om zich te bewijzen op hoger niveau en anderzijds om een club als voetbalopleidingsclub te gebruiken. Gewoon jonge talenten de kans te geven om te mogen voetballen op een hoger niveau.“

En toen kwam u dus in Griekenland terecht. Fostiras, een club in een buitenwijk van Athene en gepromoveerd naar de 2e klasse.

“Ja, inderdaad. Griekenland kwam op mijn pad terecht. Het land wordt zwaar geteisterd door de financiele crisis en een crisis biedt zowel kansen als bedreigingen. Fostiras leek mij een buitenkansje omdat ze zijn gepromoveerd en omdat de club zich in Athene bevindt.  Ik heb overigens ook nog met twee andere Griekse voetbalclubs gesproken maar mijn keuze was gevallen op Fostiras.”

En volgens mijn informatie heeft u ook nog eens een primeur te pakken. U bent namelijk de eerste buitenlandse voorzitter in Griekenland. Wat betekent dat voor u?

“Ik vernam inderdaad van de Griekse media dat ik de eerste ben. Het lijkt me een mooi avontuur in een geweldig land met geweldige mensen. Wellicht heb ik de weg vrij gemaakt en de ogen geopend voor andere buitenlandse voorzitters. Er was me verteld dat in het verleden het wettelijk niet mogelijk was om een Griekse voetbalclub over te nemen. Daarnaast barst ook Griekenland van het voetbaltalent, getuige de puike prestaties van het Griekse nationale voetbalteam. (staan 11e op de FIFA ranking.)”

Wat weet u van het Griekse voetbal eigenlijk?

“Dat ze in 2004 het onmogelijke hebben gepresteerd met het nationale voetbalteam door Europees Kampioen te worden. Verder weet ik dat er 4 topclubs zijn en dat het Griekse voetbal vol passie en hartstocht bestaat. Ik heb wel eens filmpjes voorbij zien komen van Griekse supporters en ik moet zeggen: on-ge-loof-lijk. Het lijkt me mooi om dat eens mee te maken.”

En ik neem aan dat u een Griekse voetbaltrainer gaat aanstellen, iemand die de Griekse voetbal filosofie uitdraagt?

“Nou nee, ik heb Jacky Mathijssen aangesteld als trainer, de oud-trainer van Beerschot, samen met zijn technische staf: Aleksander Mutavdzic en Sven Vandenbroeck. Dat is voor mij zonder meer makkelijk op het gebied van communicatie en bovendien ken ik Jacky Mathijssen nog en deel zijn voetbalvisie.“

En wat mogen we verwachten van Fostiras dit jaar? U koopt enkele topspelers en promoveert direct naar de Super League?

“De doelstellingen zijn eenvoudig. Niet degraderen en fris, fruitig en aanvallend voetballen. Fouten maken mag nog op dat niveau, maar boven al, jonge Griekse en Keniaanse talenten de kans te geven zich te presenteren op dit niveau. Ik ben niet van plan om topspelers te halen omdat promoveren helemaal geen doel is.”

Gaan we ook Griekse voetbaltalenten uit de Nederlandse en Belgische competitie zien in uw voetbalteam?

“Dat zou zomaar kunnen. Ik heb begrepen dat er aardig wat Grieks voetbaltalent rondloopt in de Benelux. Toen ik de club kocht, was de club op sterven na dood. Er is nog een hoop te regelen en we willen er een prima organisatie neerzetten. Jacky heeft een complete nieuwe voetbalselectie moeten samenstellen en is daarmee al in een vergevorderd stadium."

"De competitie begint er pas op 29 september overigens dus we hebben nog tijd. Griekse talenten uit Nederland en Belgie zijn altijd welkom, waarom niet? Ik kan moeilijk 11 buitenlanders op laten stellen, want dat mag niet eens volgens de reglementen. Als er nog Griekse talenten rondlopen in Nederland en België, ze mogen me gerust bellen. Ik kan in overleg met de coach wellicht altijd een stage organiseren.”

Interview door Giannis Garlemos, Griekseagenda.nl

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Super League

Nieuwste reacties