Analyse Dromen van een Europese lente?

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 12 reacties
Dromen van een Europese lente?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De lotingen van de Europa (en Champions) League zijn achter de rug, we kunnen de kansen van de Belgische teams in Europa proberen in te schatten.

Door Aernout Van Lindt

Wat een weelde: vier teams in de poulefase van een Europese beker dit seizoen voor België. En misschien zit er zelfs nog wat meer in. We proberen aan de hand van de tegenstanders van de Belgische teams na te gaan of we mogen rekenen op een grote Belgische delegatie in de Europese lente van 2014.

Standard: 90% kans

We moeten chauvinistisch durven zijn: de kans dat Standard Europees voetbal na de winterstop laat liggen, is miniem. Als het zou gebeuren, zullen de Luikenaars het aan zichzelf te danken hebben. 

Salzburg is niet te onderschatten - het haalt de voorbije jaren wel vaker de poulefase van de Europa League en soms kan het daarin zelfs doorgaan. In het seizoen 2009-2010 ging het pas in de 1/16e finales eruit tegen ... Standard.

Elfsborg en Esjberg zijn intrinsiek hapklare brokken zonder veel Europese poule-ervaring. Daartegen zou het niet mogen mislopen. Leuke verplaatsingen ook, iets anders dan gaan voetballen in Oekraïne of Moldavië pakweg.

Racing Genk: 70% kans

Ook de Limburgers mogen zeker niet klagen met hun loting. Toegegeven: Dinamo Kiev is een klepper uit pot 1, maar daar zaten weinig 'kleine' teams in. Wel tof dat Dieumerci Mbokani zo veel sneller dan verwacht terug voet op Belgische bodem zal zetten.

Hoe moeilijk het tegen Kiev dan ook wordt, tegen Rapid Wenen en FC Thun is Genk het aan zijn huidige stand verplicht om te winnen. Tripjes naar Oostenrijk en Zwitserland zijn geen plezierreisjes, maar het is geen kolkende Zuid-Europese Arena of een stugge oostblokploeg. Thun klopte wel Partizan Belgrado in de vorige ronde, dus onderschatting moet worden vermeden.

Anderlecht: 55% kans

Gisteren bespraken we de groep van Anderlecht al. Dat kan je HIER nog eens nalezen. Top-2 halen in een poule met PSG, Benfica en Olympiakos wordt moeilijk, maar we schatten de landskampioen minstens op het niveau van de Grieken en thuis tegen Benfica op speeldag 5 zou de derde plaats misschien kunnen worden veiliggesteld.

Zulte Waregem: 25% kans

En dan is er natuurlijk nog Zulte Waregem. Tegen Rubin Kazan zullen ze zeer weinig kunnen halen en ook Maribor en Wigan zijn zeker geen cadeautjes voor Essevee, maar dat was APOEL ook zeker niet. 

Tegen Maribor kunnen we misschien wedstrijden verwachten als tegen APOEL, en dan is puntengewin mogelijk. Bij Wigan is het vooral afwachten hoe het gaat met het team in de vaderlandse competitie: de club is erop gebrand om terug naar de Premier League te keren en wie weet gaat dat wel ten koste van een Europees avontuur.

Een nieuwe stunt zoals 7 jaar geleden, toen ook Europees werd overwinterd door Zulte Waregem, is zo misschien wel mogelijk - want dit team is sowieso sterker dan dat van toen.

Conclusie: leuke Europese lente is mogelijk

Samenvattend kunnen we stellen dat als de Belgische teams de komende maanden hun niveau ook in Europa kunnen vasthouden, we na de winter nog zullen kunnen genieten van Belgische teams. Dat zouden er zeker twee moeten zijn, maar ook drie of vier Belgische clubs durven we met deze lotingen niet uitsluiten. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties