Wilmots: meestersmid die tacticus werd

Wilmots: meestersmid die tacticus werd
Foto: © SC

De Belgische voetbalbond dringt aan om zo snel mogelijk een contractverlenging voor Marc Wilmots in de wacht te slepen. Wat een verschil met een jaar geleden toen Georges Leekens net ontslag had genomen en de KBVB er verrassend voor koos om assistent Wilmots te bevorderen.

Verrassend, want toen was er zelfs verdeeldheid binnen de Belgische voetbalbond zelf. Voorzitter van de technische commissie, Philippe Collin, sprak toen zijn twijfels uit bij de tactische kwaliteiten van Wilmots. En ook de supporters waren verdeeld. De ene sprak over de beste keuze ooit, de andere vond de aanstelling een aanfluiting. Na de 22 op 24 en de quasi kwalificatie voor het WK is God en klein pierke overgelopen naar de positievelingen: bond, spelers en fans.

IJzer tot staal

Wilmots stond als speler bekend als 'Kampfschwein', de man die voorop ging in de strijd en op training even fel was als op wedstrijden. En wel, dat was net de man die de Rode Duivels nodig hadden om hen te leiden. Geen meestertacticus zoals José Mourinho, maar een man die van het aanwezige talent een geheel kon smeden. Een meestersmid, laten we maar zeggen.

Van het broze ijzer, zoals Eden Hazard vroeger was, maakte hij staal. Van het 'hamburgerincident' tot een treurende Hazard omdat een blessure hem in de weg stond om te spelen tegen Schotland. Tegenover de jongen die vroeger een broertje dood had aan trainingen en weleens speels oefenstondes afwerkte, staat nu een man die om extra trainingen komt vragen en uren oefende met Lieven Maesschalck om toch maar ergens een minuutje of tien voor zijn land te kunnen spelen. En dat is de mentaliteit bij zowat elke Rode Duivel. Of hebt u een valse noot gehoord de laatste tien maanden over jongens die niet meer wilden komen omdat ze op de bank of de tribune zitten? Nee, er wordt gesmeekt om er bij te kunnen horen.

Eén België

Want dat pompte Wilmots er ook in: vaderlandsliefde wars van alle communitaire problemen. Eén België en daar mocht niet aan getornd worden. Resultaat: Vlamingen en Walen staan hand in hand liedjes over Kompany te kelen en het is zelfs zover dat het volkslied weer schuchter in de mode komt.

En dat Wilmots geen tacticus is, heeft hij ook alweer de wereld uitgeholpen. Drie basisspelers moest hij missen tegen Schotland, maar toch zorgde hij er voor dat er een perfect uitgebalanceerd team op het veld stond. Ja, we begrijpen waarom de Bond zo snel mogelijk werk wil maken van een contractverlenging. Want wie weet liggen er wel grote kapers op de kust na het WK in Brazilië. (JW)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties