Analyse Europa League in het slop: hervorming broodnodig?

Europa League in het slop: hervorming broodnodig?
Foto: © SC

De Europa League zit in het slop. Lege stadions, veredelde B-elftallen en illustere eendagsvliegen zijn schering en inslag op het toneel. Maar wat kan de UEFA eraan doen? Een analyse over onze Europese B- competitie.

Door Cédric De Volder

Gisterenavond werd op tal van Europese velden de tweede speeldag van de Europa League afgewerkt. De bekercompetitie lijkt echter steeds meer op een verplicht nummertje voor tal van clubs. En ook de fans lopen al lang niet meer warm voor een wedstrijd tegen een nobele onbekende Oost-Europese club.

Heimwee naar UEFA Cup?

Enkele jaren geleden klonk het bij de UEFA nochtans als de meest succesvolle symfonie van Beethoven. De verouderde UEFA Cup werd – naar het voorbeeld van de gelauwerde Champions League – hervormd tot het huidige model. Dat bracht dan ook meteen een opwaardering van de Europese B-competitie met zich mee. Dat dacht men destijds althans…

Gisteren was het echter opnieuw armoede troef in de stadions van de speelgerechtigde teams. De zestig meegereisde fans van Zulte Waregem leken wel in een spookstad te zijn aangekomen. Ook de Boras Arena van IF Elfsberg was niet bepaald een gezellige plaats voor de aanhang van Standard. In eigen land liep de Cristal Arena dan weer niet storm voor de komst van FC Thun. Toegegeven: ook het Astridpark was afgelopen woensdag niet uitverkocht voor het Champions League-duel tussen RSC Anderlecht en Olympiakos Piraeus, maar dat de beschuldigende vinger moet ik dit geval richting ticketprijzen worden gericht.

PDF Kuban Odesa Wie?

FC Kuban Krasnodar, PFC Ludogorets Razgrad, FC Chornomorets Odesa, FC Shakhter Karagandy en zo kunnen we wel nog een aantal regels doorgaan. Bovenvernoemde teams zijn niet bepaald gedroomde tegenstander voor een profvoetballer. Voor de duidelijkheid: sommige teams verdienen zeker en vast een stekje – Ludogorets gaat zelfs aan de leiding in een poule met PSV en Dinamo Zagreb - op het Europese toneel.

Toch is een grondige hervorming van het Europese voetbal broodnodig. Michel Platini opperde al om alle clubs onder te brengen in één grote Champions League, maar die telegram werd door de topclubs meteen richting prullenmand verwezen. Ook een uitbreiding van de bestaande Europa League zorgt enkel voor een extra stormloop van illustere clubs met maffiose geldschieters. Al zou dit probleem - met de Financial FairPlay in het achterhoofd - zichzelf moeten oplossen?

Oranje boven

Misschien is het Nederlandse voetbalmodel wel een idee? Verdeel de clubs in twee ‘divisies’: de absolute toppers treden aan in de Champions League. In de tweede divisie komen dan weer de teams die – op basis van hun Europese coëfficiënt - een gooi kunnen doen naar promotie. Want zeg nu zelf: is het niet interessanter om tegen pakweg Everton FC, Villarreal of HSV te spelen in plaats van CS Pandurii of Estoril Praia partij te geven?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties