Leye: "Vooral mentaal heel zware periode doorstaan"

Joris De Wolf
| 0 reacties
Leye: "Vooral mentaal heel zware periode doorstaan"
Foto: © SC

Mbaye Leye herstelt nog altijd volop van zijn zware blessure die hij eind augustus opliep tijdens de competitiewedstrijd tegen Oostende. Het verdict was zwaar, de Senegalees scheurde de voorste kruisband van zijn rechterknie. Momenteel revalideert hij bij Lieven Maesschalck.

Door Joris De Wolf

De spits van Zulte-Waregem slijt tegenwoordig zijn dagen bij topkinesist Lieven Maesschalck. “Sinds vorige week ben ik aan mijn tweede deel van de revalidatie begonnen”, zegt Leye in een persconferentie in het Regenboogstadion. “In de weken na mijn blessure kwam er elke dag een kinesist van de club bij mij over de vloer. Ik heb al serieus afgezien doordat mijn knie opnieuw wat flexibel moet worden.”

Achteraf bekeken was het misschien niet zo slim van de aanvaller om op het einde van een wedstrijd nog zo fel door  te gaan in een duel. “Ik ben een professional dus ga ik altijd tot het uiterste. Ik had de blessure kunnen vermijden, maar het is nu eenmaal zo. In het leven gebeuren er dingen die je niet in de hand hebt.”

Kruisbanden
“Het was voor mij toch even slikken toen ik hoorde dat het mijn kruisbanden waren. Ik ben nog nooit in mijn leven langer dan vier weken geblesseerd geweest. Ik denk er wel eens aan om vroeger mijn rentree te maken, maar ik besef dat ik niets moet overhaasten. Als ik speel zal het met 200% inzetbaarheid zijn. Ik ga niets forceren, hervallen is geen optie voor mij.”

Leye is er rotsvast van overtuigd terug te keren op zijn oude niveau. “Er lopen in de Belgische competitie genoeg spelers rond die een minstens even zware blessure als mij achter de rug hebben en terug op topniveau presteren. Ik trek me daaraan op. In de eerste matchen na mijn blessure zal ik misschien wat voorzichtiger zijn, maar na verloop van tijd komt alles terug in orde. Ik ben niet iemand die zijn voetje terugtrekt in een duel, mijn vertrouwen zal met de tijd wel groeien.”

Garrido
“Ik mocht ook al veel steun ontvangen van collega-voetballers, journalisten en trainers. Ze steken me geregeld een hart onder de riem en dat apprecieer ik enorm. Zo was ik aangenaam verrast van het berichtje dat Juan Carlos Garrido me stuurde. De ex-trainer van Club Brugge wenste me veel sterkte en een snel herstel toe. Hij is een echte gentleman.”

Het moeilijkste moment voor Leye was misschien wel de kwalificatie van Zulte-Waregem voor de Europa League. “Als je Europees speelt, kan je je tonen aan de hele wereld. Het is doodjammer dat ik die kans dit seizoen aan mijn neus zag voorbijgaan.” Ik had bij de kwalificatie dan ook een dubbel gevoel. Eerst en vooral blij met de prestatie van mijn teamgenoten, maar anderzijds ontgoocheld omdat ik niets heb kunnen betekenen voor Essevee.”

“Ook voor mijn familie is het zwaar. Je wilt niet met een geblesseerde Mbaye opgescheept zitten”, lacht Leye. “Gelukkig kan ik steeds op hen rekenen. Mijn blessure heeft misschien een groot voordeel: Ik kan altijd naar de trainingen en matchen van mijn zoontje gaan kijken en dat doet me heel veel plezier.”

Momenteel doet de vervanger van Leye, Habib Habibou, het met vier competitiedoelpunten zeker niet onaardig. Leye heeft ook lof voor zijn andere ploeggenoten. “Zulte doet het opnieuw zeer goed. De overwinning tegen een ongeslagen Standard van afgelopen zondag is daar het beste bewijs van. Hopelijk wordt de lijn doorgetrokken.”

Transfer
Ondanks het feit dat de revalidatie voor de Senegalees nog lang duurt, denkt hij nog altijd aan een transfer. “In de eerste dagen na mijn blessure spookten die transferperikelen toch door mijn hoofd. Voor hetzelfde geld speelde ik nu in een andere competitie. Maar het lot besliste daar anders over. Ik zal me dus ook na mijn blessure voor 100% inzetten bij Zulte-Waregem. Mijn doel is om Play-Off I te spelen met Essevee”, besluit de sympathieke Leye.  

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties