Interview Nuytinck: "Tegen Ibrahimovic kan je jezelf bewijzen"

Nuytinck: "Tegen Ibrahimovic kan je jezelf bewijzen"
Foto: © SC

Als je de beelden van afgelopen weekend van Ibrahimovic en Cavani bekijkt, zou het je als Anderlecht-verdediger dun door de broek moeten lopen. Maar niet Bram Nuytinck. De Nederlander kijkt uit naar het duel met de twee topspitsen: "Ik heb respect voor Ibrahimovic, maar bang ben ik niet."

Nuytinck was maandag alvast één van de weinige mensen in voetballand die de beelden van de goals van Ibrahimovic en Cavani niet gezien had. "Maar dat ga ik deze namiddag doen", vertelde de verdediger ons. Of misschien deed hij dat beter toch niet, want het is om de moed er bij te verliezen.

Die goals van Ibrahimovic en Cavani niet gezien?

"Ik heb nog niet heel veel beelden gezien. Ik weet dat Ibrahimovic verschrikkelijk veel kwaliteiten heeft en ik hoorde dat het fantastische goals waren. Maar dat is niets nieuws. Ibrahimovic kan uit het niets een goal maken. Hij hoeft daarvoor zelfs niet in de match te zitten. Met één bevlieging of een fantastische actie kan hij een match beslissen. Hij is zo onvoorspelbaar en dat is zijn grootste kwaliteit."

Maar schrik heb je dus niet?

"Nee hoor. Voor een verdediger is het toch geweldig om tegen de beste spitsen te spelen. En voor mij is Ibrahimovic de beste spits ter wereld. Ik ken hem nog van toen ik in Nederland speelde. Ik heb hem een paar keer aan het werk gezien bij Ajax. Maxwell speelde er toen ook nog. Die jongens kunnen verschrikkelijk goed voetballen."

Het is niet enkel Ibrahimovic hoor. Er loopt daar ook nog ene Edison Cavani rond...

"Ja, die bewijst de laatste weken dat ze niet voor niets een hele hoop geld voor hem neergeteld hebben. Hij bevestigt al het goede dat hij vorig seizoen liet zien."

Wie is nu eigenlijk de moeilijkste spits waar je al tegen speelde?

"Goh, ik heb al tegen veel grote spitsen gespeeld moet ik zeggen. Luis Suarez? Nu je het zegt. Ja, die is verschrikkelijk goed."

Ibrahimovic zou misschien geblesseerd zijn. Goed?

"Laat hem er maar bijzitten hoor. Ik vind het leuk om tegen de grootste spits van de wereld te gaan spelen. Tegen zo'n man kan je je laten zien. En uiteindelijk blijft mijn werk hetzelfde: ballen tegenhouden."

Hoe moet je als ploeg daar nu tegen spelen?

"Er zijn verschillende manieren, beiden met voor- en nadelen. Je kan inzakken en hopen op de counter en je kan ook druk gaan zetten. Ik weet niet welke manier de beste is, dat zal de trainer op zijn gevoel wel beslissen. Als je aan je eigen zestien gaat spelen, kan je het lastig krijgen en als je hoger gaat voetballen kunnen ze de bal in je rug geven. Maar compact en met een goede organisatie is er misschien wel iets mogelijk."

Laat nu net die organisatie de laatste weken een probleem zijn.

"Dat ben ik met je eens. Vooral in het begin van de competitie hebben we veel doelpunten geslikt door een mindere organisatie. Daar zijn we binnen de ploeg ook op aan het hameren. Het moet beter, dat vind ik ook. Maar de laatste weken heb ik er toch een beter gevoel over."

Toch hadden we het gevoel dat ook op Bergen op bepaalde momenten de vier verdedigers er alleen voor stonden?

"Dat gevoel had ik ook wel een beetje. Die pass uit het middenveld kon te gemakkelijk gegeven worden waardoor je snel één tegen één stond of dat de aanvaller kon gelanceerd worden. Ook dat moet beter."

Er wordt ook veel gewisseld in de defensie...

"Maar dat mag geen excuus zijn. We kennen allemaal elkaars kwaliteiten. We trainen genoeg samen en we begrijpen elkaar. Een goeie organisatie mag niet afhangen van wie er speelt."

Jijzelf schuift ook niet veel meer in?

"Het is anders. Ik ga Biglia nog eens aanhalen. Ik wist dat als ik hem de bal gaf dat ik gerust kon inschuiven, want dat hij de bal toch niet zou verliezen. Nu is het anders spelen. Tegen Bergen kwam Luka (Milivojevic) ook de bal ophalen, maar je bent niet zo zeker, want het is een ander type speler."

Jullie speelden met een heel jong elftal. Zo kan je toch niet spelen tegen PSG?

"Het elftal was inderdaad maar 21 jaar gemiddeld. En die ervaring, die mis je toch wel wat. Als je Gillet, Proto en Kljestan moet vervangen kom je automatisch uit bij jongens van rond de twintig. Op dit niveau is het heel moeilijk om zonder ervaring iets te doen, maar het is wel een goed leerproces voor die jongens."

Maar kan je je dat permiteren bij Anderlecht?

"Ik denk niet dat we aan het bouwen zijn. De club heeft bewust de keuze gemaakt voor jongeren en die hebben heel wat kwaliteiten. Kijk maar naar Tielemans. Als ik die jongen zie voetballen... Wow! Die heeft een heel grote toekomst voor zich."

Jijzelf klimt uit een dalletje. Wat was er nu?

"Ik heb het er met de trainer over gehad. Hij zei dat ik mijn niveau van vorig seizoen niet meer haalde en dat hij me een paar matchen op de bank ging zetten. Hij zei dat hij me nodig had, maar wel op mijn topniveau en dat was niet het geval."

Je had het daar moeilijk mee?

"Dat hebben jullie ook wel gezien. Je kan dat op twee manieren oppakken. Je kan je kapot werken en zeggen dat je alles gaat doen om er weer in te staan. Maar daartegenover staat ook dat ik het haat om op de bank te zitten en dat ik het daar moeilijk mee had. Maar nu voel ik me lekker."

Er is dus niets tussen jou en de trainer? Zoals Aad de Mos suggereerde?

"Je weet dat er als het minder gaat er vanalles geschreven zal worden, maar er is absoluut niets aan de hand."
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties