Van den Brom wikt en weegt: "Aanvallen, maar gedoseerd..."

Van den Brom wikt en weegt: "Aanvallen, maar gedoseerd..."
Foto: © SC

De twaalf werken van Hercules verbleken bijna tegen de taak die Anderlecht morgenavond te wachten staat: het sterrenensemble van PSG afstoppen en als het even kan zelfs kloppen. "We spelen tegen een ploeg die de Champions League kan winnen", krabde John van den Brom zich even achter de oren.

De sterren strijken neer en dat is in niets te vergelijken met wat Anderlecht vrijdagavond in Bergen affronteerde. En die prestatie was op zich al weinig bemoedigend en dus kondigde Van den Brom aan dat hij (weer) gaat wijzigen. Al wou hij over concrete aanpassingen niets kwijt aan de verzamelde pers. "Het was gewoon niet te best op Bergen en dan druk ik me nog zacht uit", knikte Van den Brom. "Als je dan de volgende match tegen PSG moet, heeft een coach het recht te wijzigen.

"Balans zoeken tussen verdedigen en aanvallen"

En wat moet je dan als coach? Tegen Olympiakos speelde Anderlecht vrank en vrij, maar moest achteraf met bros-drie afdruipen. Mooi voetbal met veel kansen, maar weinig resultaat. Hoe moet je dan Ibrahimovic en Cavani gaan afstoppen, spitsen die elk éénvierde kansje afstraffen: alles dichtsmijten achteraan of toch voor de aanval kiezen? "Een beetje van allebei", wikt en weegt Van den Brom. "We hebben geen ploeg die enkel kan verdedigen. We gaan ook voor de aanval, maar gedoseerd. De enkele kansjes die we krijgen gaan we moeten afmaken. En we zullen er zeker niet zoveel krijgen als tegen Olympiakos."

"Ik probeer een balans te zoeken. Maar we spelen thuis en dus moeten we ook iets laten zien. Vooraf zeg ik altijd dat we gaan om te winnen, maar het mag duidelijk zijn dat het niet makkelijk zal worden. Er komen altijd wel kansen. Misschien denkt PSG wel dat ze dat klusje wel even gaan klaren. Daar hoop ik stiekem wat op", kon Van den Brom toch lachen.

"Het mag soms wat gemener"

Al zullen er een paar jongens moeten opstaan en mag Anderlecht iets minder 'braaf' worden, want de statistieken zeggen dat Anderlecht het minste fouten beging en de meeste tegenkreeg. "Je bent wie je bent. Van Anderlecht ben je gewend dat er voetbal gespeeld wordt en dat proberen we ook altijd. Maar ik ben het eens dat het soms wel wat gemener mag. Maar we hebben nu eenmaal geen ploeg met 'schoffies', zoals we in Nederland zeggen. Je mag daar niet in overdrijven, maar een 'tikkie' uitdelen, mag soms wel."

Die tikkies zullen dan vooral op de schenen van Ibrahimovic gericht mogen worden, want de Zweedse superster etaleert weer de grote vorm. "Ik heb nog tegen hem gespeeld toen ik bij Vitesse zat. Maar de mooiste herinneringen zijn vooral die goal tegen NAC (Zie hieronder: Ibrahimovic maakte de volledige verdediging belachelijk, nvdr.) en de goal van afgelopen zaterdag. Binnen tien-twintig jaar gaan die goals nog steeds bekend zijn en ik kan zeggen dat ik het live gezien heb", knipoogde de Nederlander.

"Ibrahimovic is een geval apart. En als je zoals zaterdag Cavani kan inbrengen om hem te vervangen, weet je dat PSG een enorme luxe heeft. Als je in de Champions League zit, wil je tegen sterren spelen en morgen spelen we tegen een echte sterrenploeg. Het is een uitdaging om daar iets tegen voor elkaar te krijgen met deze jonge groep."

Al hoopt hij wel dat het respect van zijn 'jonkies' niet te groot is. "Respect moet er altijd zijn in het voetbal, voor elke tegenstander, maar dat moet niet te ver gaan. Ze moeten niet gewoon blij zijn om op het veld te staan met die mannen. Maar daar ben ik zeker van dat het niet het geval zal zijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties