Overzicht: De sportieve malaise bij Europese topclubs

Overzicht: De sportieve malaise bij Europese topclubs
Foto: © SC

Als we het klassement bij enkele Europese competities bekijken, staan enkele verrassende namen bovenaan de lijst. Nivellering van de competitie, of is er meer aan de hand? Een kijkje over de Europese grenzen leert ons dat talloze topclubs in hetzelfde bedje ziek zijn:

PSV: 8ste op 5 punten van leider Vitesse

In de derde voorronde van de Champions League werd Zulte-Waregem overvleugeld door het attractieve spel van Bakkali en co. Nederland was in de ban van een nieuwe, talentvolle generatie, maar ondertussen kent de ploeg van coach Philippe Cocu een ferme terugval.

Blessures van enkele sleutelspelers als Zoet, Wijnaldum en onze Rode Duivel Zakaria Bakkali zullen hier ongetwijfeld invloed op hebben, al kan niet ontkend worden dat verschillende spelers het hoge niveau niet kunnen aanhouden. Resultaat: slechtste herfstrapport sinds 1998.

Het is duidelijk dat PSV nood heeft aan een ervaren speler die het team op sleeptouw kan nemen, type Cocu of Van Bommel. Benieuwd wat het bestuur in petto heeft tijdens de winterperiode.

Manchester City/United: respectievelijk 8ste en 5de op 6 en 5 punten van leider Arsenal

Aan de blauwe kant van Manchester lijken de zomeraankopen van coach Manuel Pellegrini niet de gewenste vruchten af te werpen. Spelers als Negredo en Navas tonen inzet, maar vooral de defensieve gebreken worden in de Premier League pijnlijk blootgelegd.

De afwezigheid van ‘Vince the Prince’ is duidelijk merkbaar, terwijl doelman Hart steeds meer onder vuur komt te liggen. Ook afgelopen weekend ging het onderuit op het veld van Sunderland. Ander verhaal in de CL, waar City zich dit jaar wel wist te verzekeren van Europese lente op het hoogste niveau.

Ook bij de Mancunians lijken ze de TGV te hebben ingeruild voor de FYRA-trein. De gewenste zomeraankopen bleven uit, tot grote ergernis van coach Moyes, het bestuur en zeker de supporters. Enkel Marouane Fellaini kwam naar Old Trafford, al heeft ook hij de aanhang nog niet weten te overtuigen.

Vooral het middenveld van United mist creativiteit en ook de verdediging (Vidic en Evra 32, Ferdinand 35 jaar) wordt er niet jonger op. Enig lichtpunt dit seizoen bij ‘The Red Devils’ is de ontbolstering van Adnan Januzaj. De technisch begaafde ‘winger’ oogst lof van vriend en vijand en kenners voorspellen hem een gouden toekomst.

AC Milan: 11de op 19 punten van leider AS Roma

Kommer en kwel ook bij de Italiaanse topclub AC Milan. Amper drie zeges uit twaalf competitiewedstrijden in de Serie A en een negatief doelpuntensaldo (-2). De ‘Rossoneri’ kampt met een chronische vormcrisis en lijkt met uitzondering van ‘Enfant Terrible’ Mario Balotelli over geen enkele speler van  wereldklasse te beschikken. Puntenverlies na de interlandbreak tegen Genoa lijkt de deur voor coach Allegri definitief te sluiten.

Schalke04: 6de op 12 punten van Bayern München

Ondanks impulsaankoop Kevin-Prince Boatang, nota bene overgenomen van AC Milan, vergaat het ook Schalke 04 alles behalve goed. Die Königsblauen lijken ook dit jaar niet mee te strijden voor de prijzen in de Bundesliga, mede doordat goalgetter Klaas-Jan Huntelaar door blessureleed amper kon meespelen.

Lichtpunt bij de Duitsers blijft supertalent Julian Draxler, al zal het moeilijk zijn om de jonge Duitser in Gelsenkirchen te houden. Voorlopig nog op schema in de Champions League.

 Galatasaray: 6de op 9 punten van Fenerbahçe

Afsluiten doen we aan de Bosporus, waar geld vandaag de dag geen probleem lijkt te zijn bij Galatasaray. Spelers als Didier Drogba, Wesley Sneijder en Burak Yilmaz bleven de Turkse landskampioen trouw, waardoor de titel een must werd.

Niets is minder waar, Fatih Terim werd eind september op vervroegd pensioen gestuurd en vervangen door Roberto Mancini. De wedstrijd tegen Real Madrid in de Champions League (1-6 verlies) werd de spreekwoordelijke druppel.

Onder Mancini gaat het beter met ‘Cimbom’, al ging de clash met Fenerbahçe onlangs verloren. Het blijft dus afwachten hoe groot het geduld is bij de ambitieuze voorzitter Aysal. Of tovert hij nog iets uit zijn geelrode hoed?

Conclusie

Algemeen kunnen we concluderen dat het vijf voor twaalf is voor de bovenstaande clubs. Zo niet dreigt volgend jaar een seizoen zonder Europese vertegenwoordiging. De nivellering van de Europese topcompetities is weliswaar aan het toenemen, toch zijn te veel topspelers op zoek naar hun beste vorm. Al zal het komende WK ook wel (bewust?) invloed hebben op hun vormcurve.

Opmerkelijk is ook  dat de slechte resultaten in de vaderlandse competitie – voorlopig – geen invloed hebben op de Europese prestaties. Een ding staat vast: Zelfs al zullen enkele topclubs de nodige transfers realiseren, ze zullen hun borst meer dan nat moeten maken om de hiërarchie te herstellen. Het belooft dus een ‘hete’ winterstrijd te worden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties