Het is altijd wat met nieuwe WK-bal

Caroline Tonnelier
| 1 reacties
Het is altijd wat met nieuwe WK-bal
Foto: © SC

Vandaag werd de officiële bal voorgesteld voor het WK van volgend jaar in Brazilië: de Brazuca. Het is al de 12e keer dat Adidas de WK-bal levert. Nu is het nog wachten op de kritiek van de heren voetballers, intussen een traditie bij de voorstelling van een nieuw exemplaar.

Walter Baseggio testte voor Le Soir alvast de Brazuca, en jawel, de oud-speler van Anderlecht toonde zich kritisch voor het leer. Hij vergeleek de Brazuca met een strandbal. Volgens Baseggio is de bal lichter dan zijn soortgenoten en neemt hij daardoor makkelijker hoogte. Dat zou een voordeel zijn voor de meer technische spelers, maar het moeilijker maken om precisie en kracht te combineren.

Jabulani: 'een gedrocht'

Ook de voorgangers van de Brazuca werden vaak op de korrel genomen. Zeker de laatste jaren is het altijd wat met de WK-bal. In 2010 werd in Zuid-Afrika met de Jabulani gevoetbald. De WK-bal werd vooral bekritiseerd omwille van zijn onvoorspelbare vlucht. Fabio Capelllo sprak zelfs van ‘een gedrocht’.

Vier jaar geleden werd in Duitsland gekozen voor de naam +Teamgeist. Deze perfect ronde bal, zonder de traditionele vlakken, werd de best verkochte WK-bal aller tijden. Net als bij zijn voorganger Fevernova was er sprake van ‘overmatig zwiepen’ en bovendien was de bal te licht en zou hij bij regenweer een ander gedrag vertoond hebben.

Fevernova: zwabberbal

In Japan en Zuid-Korea waren het vooral de doelmannen die niet te spreken waren over de WK-bal, omwille van de onvoorspelbare curve van de bal. Geert De Vlieger vond bijvoorbeeld dat de richting van de 'zwabberbal' heel moeilijk in te schatten was. Kortom, bij de voorstelling van de nieuwe WK-bal is de kritiek intussen een traditie geworden. Naarmate het tornooi vordert, wordt er gelukkig minder en minder geklaagd over het leer en zijn er andere thema’s die de bovenhand krijgen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties