Trofee Goethals: wie is de nieuwe Tovenaar?

Caroline Tonnelier
| 13 reacties
Trofee Goethals: wie is de nieuwe Tovenaar?
Foto: © SC

De drie genomineerden om dit jaar Peter Maes op te volgen als winnaar van de Trofee Goethals zijn bekend. Het gaat om Dury, Vanhaezebrouck en Wilmots. De trofee bekroont de Belgische trainer die het voorbije jaar het nauwst aansloot bij de werkwijze en gedrevenheid van Raymond Goethals.

De prijs, in het leven geroepen als eerbetoon aan de voormalige bondscoach, wordt toegekend door een jury van onder meer ex-bondscoaches. Het gaat niet om een verkiezing van de beste Belgische trainer, maar men gaat op zoek naar een trainer met een stijl en inzet die doet denken aan Goethals.

Meester-tacticus

Goethals was bekend als een meester-tacticus, die er als geen ander in slaagde om het maximum uit zijn spelersgroep te halen. Een beschrijving die spontaan doet denken aan twee coaches uit Zuid-West-Vlaanderen, denken we zo.

Wat Dury het voorbije jaar presteerde met Zulte-Waregem, spreekt boekdelen. Met het nodige talent, maar al bij al toch beperkte middelen, legde hij vorig seizoen Anderlecht tot de allerlaatste minuut van het kampioenschap het vuur aan de schenen. Dury werd dan ook terecht verkozen tot trainer van het afgelopen seizoen en ook dit jaar bevestigt hij met zijn Zulte-Waregem. De club kan zelfs nog Europees overwinteren en zo op drie fronten actief blijven.

Even verderop in West-Vlaanderen mogen ook de prestaties van Vanhaezebrouck met KV Kortrijk niet onderschat worden. Elk jaar opnieuw moet de coach aan de slag met een sterk vertimmerde kern en een hoop huurlingen, maar toch strijdt Kortrijk bijna elk jaar mee voor een plaats in play-off 1 en ook in de beker doen de West-Vlamingen het al jaren uitstekend. Vanhaezebrouck is als geen ander in staat om zijn tegenstander te verrassen en wordt dan ook terecht geprezen om zijn tactisch vernuft. Bovendien kan de blonde oefenmeester het ook bijzonder goed uitleggen, een eigenschap die ook Raymond Goethals typeerde.

Motivator

De Tovenaar was natuurlijk veel meer dan alleen een vernuftig tacticus. Voetbal was zijn leven, hij bereidde zijn wedstrijden tot in de puntjes voor en kon bovendien zijn team als geen ander motiveren. Dankzij zijn sterk psychologisch inzicht kon hij de druk van zijn spelersgroep weghalen en de nadruk op het collectief leggen. Klinkt verdacht veel als een beschrijving van Marc Wilmots, die erin slaagde van de Rode Duivels een echt team te maken en zo de resultaten behaalde waar het in het verleden ondanks het aanwezige talent aan ontbrak. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties