Interview "Ik ben klaar als Wilmots me nodig heeft"

Leander Mespreuve
| 10 reacties
"Ik ben klaar als Wilmots me nodig heeft"
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Nicolas Lombaerts is bij Zenit de onbetwiste leider op het veld. Ook bij de Rode Duivels begint hij stilaan zijn draai te vinden: "Ik heb tegen Kroatië en Schotland bewezen dat ik het niveau aankan", aldus de strijdvaardige Bruggeling.

Met Nicolas Lombaerts, Daniel Van Buyten, Vincent Kompany en Thomas Vermaelen beschikt de Belgische keuzeheer uit vier betrouwbare schakels. Kompany lijkt een certitude, waardoor het voor de overige drie knokken wordt voor een basisplaats.

“Wie niet speelt bij zijn eigen ploeg, kan geen aanspraak maken op een plaats bij de Rode Duivels.” Als bondscoach Marc Wilmots deze recente uitspraak consequent doortrekt, stijgen echter de kansen van de Zenit-kapitein.

Van Buyten en Vermaelen moeten voorlopig tevreden zijn met een rol als invaller, terwijl Lombaerts een vaste schakel is in de solide Zenit-ketting. “Als ik bij Zenit goed presteer, volgt de rest automatisch, maar ik maak me geen illusies”, aldus de realistische ex-Buffalo.

Vandaag deel 2 van het interview: Zijn positie binnen de Rode Duivels.

Door Leander Mespreuve

Hoor je soms iets van Wilmots als je in Rusland bent?

“Als alles goed gaat, heb ik niet zoveel contact met hem. Maar als ik geblesseerd ben, krijg ik zeker een telefoontje. Ook toen mijn contractverlenging een  feit was, kreeg ik felicitaties van de bondscoach, dat waardeer ik.”

“Enkel als het dringend is, belt Wilmots me persoonlijk op, maar meestal neemt Borkelmans deze taken op zich. Ik heb daar ook geen behoefte aan, maar dat verschilt van persoon tot persoon. Ik word niet graag teveel betutteld. (lacht)”

Spreekt hij je soms individueel bij de Rode Duivels?

“Om eerlijk te zijn, zoveel moet er niet gezegd worden. Als ik weet dat ik mag starten, geeft Wilmots me de dagen ervoor veel vertrouwen. Veel woorden moeten daar echter niet aan vuilgemaakt worden: “Zorg dat je klaar bent, ik weet dat je het kan.” Meer hoeft dat voor mij niet te zijn, we zijn volwassen mensen en hebben een goede verstandhouding.”

Dus je weet ruimschoots op voorhand als je een basisplaats hebt?

“Dat hangt ervan af. De ene keer laat hij vroeg in zijn kaarten kijken, maar tegen Kroatië bijvoorbeeld hoorde ik het pas de avond voordien. Kijk, voor mij maakt dat echt niet veel uit, ik ben klaar als Wilmots me nodig heeft. Hij weet wat hij aan me heeft en dat hij kan vertrouwen op me. Ik vermoed dat dit een bewust keuze is, zodat iedereen scherp blijft.”

Wat zijn volgens jou de kwaliteiten van Wilmots?

“Uiteraard is hij een goede motivator, zoals iedereen wel ziet. Dat vind ik zeer belangrijk bij de nationale ploeg. De tijd dat we samen doorbrengen is te kort om automatismen en complexe tactieken uit te werken. Het lijkt me verstandiger om de groepssfeer gezond te houden, dan volgen de resultaten vanzelf.”

“Laat dit net de grote kracht zijn van Wilmots. Hij slaagt erin om de groep te kneden naar zijn hand. Pas op, ook tactisch heeft hij enkele cruciale zetten gedaan. Een belangrijke vorm van tactiek is de juiste personen op het juiste moment op de juiste plaats zetten, dat is de grote kracht van Wilmots.”

“Een belangrijke vorm van tactiek is de juiste personen op het juiste moment op de juiste plaats zetten, dat is de grote kracht van Wilmots.”

Je begon in de WK-campagne slechts tweemaal in de basis. Had je gehoopt op meer minuten?

“Dat klopt, op Schotland en op Kroatië, dat waren twee cruciale matchen. Natuurlijk hoop je altijd op meer minuten, maar ik kan enkel mijn best doen. Iedereen heeft hopelijk gezien dat ik het niveau aankan, ze kunnen me niets verwijten in deze twee wedstrijden. Mijn blessure in Schotland heeft hierop geen invloed, spijtig dat ik het veld moest verlaten, want achteraan zat de deur stevig in het slot.”

“Iedereen heeft hopelijk gezien dat ik het niveau aankan, ze kunnen me niets verwijten in deze twee wedstrijden.”

Denk je dat je meer minuten zou krijgen mocht je in een competitie zoals de Premier League spelen?

“Laat me hierin heel duidelijk zijn: Het kan, maar het zou in principe geen excuus mogen zijn. Ik weet dat de mensen liever het Engelse of het Spaanse voetbal volgen, maar ik ga er vanuit dat Wilmots beslissingen neemt op basis van kwaliteit.”

“Witsel heeft alle wedstrijden gespeeld, dus ik denk niet dat het daarmee te maken heeft. En nogmaals, ik denk niet dat ik me iets kan verwijten bij de nationale ploeg. Als dit niet voldoende zou zijn, dan is dat maar zo.”

“Ook niet vergeten dat de concurrentie groot is. Van Buyten, Kompany en Vermaelen zijn stuk voor stuk goede spelers die het ook verdienen om te spelen. Ah, gezonde concurrentie hoort nu eenmaal bij topvoetbal, dat is enkel maar positief voor het team. Goed presteren bij Zenit is het belangrijkste, de rest volgt vanzelf wel.”

Kompany is, als hij fit is, de enige zekerheid achterin. Dus het wordt vechten met drie voor een plaats?

“De weg is nog lang, er kan nog veel gebeuren. Het deed deugd dat ik tegen Kroatië de voorkeur kreeg op Vermaelen, die ook fit was. Dat sterkt me en geeft me vertrouwen voor de toekomst. Al besef ik dat dit geen garantie is.”

“Thomas kan eventueel ook al linksachter uitgespeeld worden, waarom niet. Er zijn zoveel opties, ik maak me er nog niet druk in.”

Wat is volgens jou je beste positie? Of maakt dat niet zoveel uit?

“Het belangrijkste is uiteraard spelen, maar als ik heel eerlijk mag zijn sta ik het liefst centraal in de verdediging. In zes jaar Zenit heb ik geen seconde op links gespeeld, dus het zou toch een hele aanpassing zijn. Mocht de bondscoach beslissen om mij als linksachter uit te spelen, zal ik daarvoor mijn uiterste best doen. Ik ben altijd klaar als de bondscoach me nodig heeft.”

“Het zijn twee totaal verschillende posities, op alle vlakken. Zowel het positiespel als de fysieke intensiteit is volledig anders. Niet iedereen heeft de capaciteiten om keer op keer de flank af te dweilen. (lacht)”

“Ik vind dat Jan (Vertonghen, nvdr) dit uitstekend doet, dus ik zie niet in waarom Wilmots dit zou veranderen. Mijn sterke kant is mijn positiespel en duelkracht, dus kom ik automatisch beter tot mijn recht in het hart van de defensie.”

“Mijn sterkte is mijn positiespel en mijn duelkracht, automatisch kom ik centraal beter tot mijn recht.”

Wie zijn de leiders bij de Rode Duivels? Is de rol van Kompany zo cruciaal als men doet uitschijnen?

“Vincent is onze kapitein, hij is een belangrijke speler voor onze ploeg. Binnen de spelersgroep is Kompany echter een van het geheel. Het is nog steeds aan de bondscoach om de tactiek te bepalen en de lijnen uit te zetten, niet aan de speler(s).”

“Ik heb soms de indruk dat er in de media een verkeerd beeld geschept wordt over zijn persoonlijkheid. Het is alsof Jezus Kompany het veld opstapt met zijn tien apostelen. Dat is een totaal verkeerde perceptie. Hij staat absoluut niet boven de groep, en zo hoort het ook. Maar nogmaals, het is de media die zijn beeld creëert, Kompany treft hier zeker geen schuld.”

“Het is alsof Jezus Kompany het veld opstapt met zijn tien apostelen. Dat is een totaal verkeerde perceptie.”

Jij bent van nature toch ook een leider?

“Dat klopt, maar dat heeft veel te maken met de positie waarop ik speel. Als verdediger heb je het hele speelveld voor je, het is dan ook logisch dat je meer gaat sturen.  Ik tracht ook altijd positief te coachen, ook al gaat er eens iets mis. Iedereen maakt fouten, inclusief mezelf.”

“Op vlak van leiderschap heb ik in de loop der jaren vele stappen gezet. Het is iets dat in je zit, maar ervaring helpt uiteraard om bepaalde zaken beter in te schatten.”

Is de sfeer bij de Rode Duivels echt zo aangenaam op dit moment?

“Ja, zeker! De sfeer is op dit moment optimaal. Het is een hechte vriendengroep geworden, maar ook de resultaten zullen daar voor iets tussen zitten. Het zijn allemaal jonge gasten, ze hebben dezelfde manier van denken.”

“Bovendien kennen ze elkaar al van tijdens de jeugdreeksen, dat schept een band. Het is ook belangrijk dat geen enkele speler zich beter voelt of een ander. Er zit geen vedette in de ploeg. Het is een compleet andere sfeer dan enkele jaren terug, zoveel is duidelijk.”

Hoezo?

“Ik heb ook de minder leuke periode meegemaakt. Toen was het minder aangenaam om naar de Rode Duivels te komen. Men keek naar mijn mening te weinig in de spiegel en ook de kloof Vlaming-Waal was vroeger duidelijker zichtbaar dan nu het geval is. Ook de resultaten vielen toen tegen, het is dan ook logisch dat er al sneller wat strubbelingen zijn.”

Is deze generatie volgens jou de sterkste van de laatste jaren?

“Ongetwijfeld. Kijk maar eens bij welke Europese topploegen iedereen speelt, en het zijn daar ook geen meelopers, hé. Als je kijkt naar vroeger is er quasi geen enkele speler meer bij de selectie die in België speelt.”

“Jongens als Vossen, Lestienne en Batshuayi zouden vroeger veel sneller speelminuten krijgen in de A-ploeg. Dan zwijgen we nog over spelers als Bakkali en eventueel Januzaj, ook niet de eerste de beste.”

“Ongetwijfeld de sterkste generatie in jaren. Kijk maar bij welke Europese topclubs ze allemaal spelen. En het zijn daar ook geen meelopers, hé.”

Tot slot, hoe heb jij de duivelsuitdagingen beleefd?

“Ik vind het werkelijk ongelooflijk hoe het leeft bij de supporters. Als speler is dit natuurlijk zeer fijn om mee te maken. Vooral het moment dat we het tarmac in Zaventem kwamen opgereden, was echt onbeschrijflijk. Ik weet nog toen ik bij mezelf dacht: “Wat als we een slecht resultaat halen?”

" Ik beken dat dit even wat stress met zich meebracht, maar als voetballer moet je daartegen gewapend zijn. Ik ben blij dat we met een goed resultaat konden terugkomen.”

Morgen deel 3/3: Zijn mening over de WK-loting, zijn Braziliaanse ambities en toekomstplannen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties