Interview Maes: "Huurspelers kan je natuurlijk kwijtraken"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 97 reacties
Maes: "Huurspelers kan je natuurlijk kwijtraken"
Foto: © SC

Peter Maes lijkt goed op weg om zich met Lokeren opnieuw te kwalificeren voor Play-off I. Vorig jaar ging het in die fase mis, de Waaslanders hadden toen een te krappe kern. Nu lijkt de club beter gewapend. Zeker nu concurrenten Genk en Zulte Waregem verzwakt lijken.

Door Sander De Graeve

Lokeren moet zich natuurlijk eerst nog plaatsen voor die Play-off I. “Nu, in de maand januari, moeten we een goeie basis leggen voor de drukkere periode die er in februari en maart aankomt. Deze maand hebben we één wedstrijd per week, maar we komen wel Zulte Waregem en Standard tegen, twee rechtstreekse concurrenten”, aldus Maes.

Die drukke periode nekte Lokeren vorig seizoen in Play-off I. “We waren niet in staat om onze resultaten vast te houden. We kwamen zeven van de tien wedstrijden op voorsprong, maar gaven het telkens weg. Dan ben je niet sterk genoeg in de breedte.”

"Kaya had een groot aandeel in de kwalificatie"

“Toen hadden we ook al veel krachten verspeeld in de strijd voor Play-off I. Dit seizoen komt ook die Beker daarbij, die wordt volledig afgehandeld in maart. Vroeger was die finale nog na het seizoen. Het ene zal waarschijnlijk invloed hebben op het andere.” Aanwinsten als Kaya en Mertens zijn dus belangrijk. “Het bleek woensdag al hoe belangrijk het was dat Kaya speelgerechtigd was. Hij had een groot aandeel in de kwalificatie.”

Lokeren haalde toen een 0-2 achterstand op, een bewijs van de veerkracht die de ploeg bezit. “Soms heb je periodes van verval in een seizoen of zelfs in een bepaalde wedstrijd. Daarop kunnen reageren is de sterkte van een team. Gisteren is dat gelukt, maar ook in november hadden we een slechte periode, maar die maakten we in december goed. Nu hebben we een goeie voorsprong op Gent en Kortrijk.”

"Dat Mario Been onder vuur zou liggen is propaganda"

Racing Genk kent momenteel zo’n dip en staat achter Lokeren op de zesde plaats. “Ik heb heel veel respect voor wat Genk de voorbije jaren op drie fronten gepresteerd heeft, dat kon geen enkele Belgische club. Dat er dan een dip is, is niet meer dan normaal, maar hij is wel spectaculair. Het toont aan dat Mario Been die jongens op de toppen van hun tenen liet spelen om die resultaten te halen.”

Maes geeft zijn collega, die onder vuur zou liggen, nog wat steun. “Mario is een uitstekende trainer en hij heeft het al heel goed gedaan. Dat je nu in bepaalde dagbladen al leest dat hij onder vuur ligt, dat is propaganda.” Uitgerekend een verlies tegen Lokeren luidde de Genkse crisis in. “Dat was het begin van de malaise. Dat was vooral een goeie prestatie van ons, niet zozeer een slechte van Genk.”

Ook concurrent Zulte Waregem komt momenteel verzwakt uit de winterstop, een voordeel voor Lokeren. “Er is een verschil in visie. Wij proberen vooral spelers te halen voor de onderbouw, die kunnen dan later basisspeler worden. Die spelers zijn van ons. Als je natuurlijk erg sterke huurspelers haalt, loop je het risico die kwijt te spelen. De impact daarvan op een spelersgroep kan erg groot zijn.”

“Dat verlies zal wel opgevangen worden door andere spelers met kwaliteiten, maar die nieuwkomers moeten nog ingepast worden in een cruciale periode.” Dat Lokeren nu meer kans maakt, wil Peter Maes niet gezegd hebben. “We moeten naar onszelf kijken en proberen beter uit deze periode te komen. Als we ons niveau halen, kunnen we iedereen in België aan. België is momenteel een goeie markt voor buitenlandse clubs en ook de prijzen zijn navenant. Sommige clubs moeten verkopen om te overleven. Het is hier dus constant bouwen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties