Genkse crisis ontleed: probleem in elke linie

Robby Morren
Robby Morren
| 52 reacties
Genkse crisis ontleed: probleem in elke linie
Foto: © SC

Nooit zat Racing Genk de afgelopen jaren zo diep als nu. De 3 op 27 én de bekeruitschakeling hebben iedereen in Limburg verrast, niemand had dit zien aankomen. Niemand heeft een pasklaar antwoord om uit de crisis te geraken.

Door Robby Morren

Genk zette de afgelopen jaren grote stappen om een absolute topclub in België te worden. De successen volgden elkaar op. Sinds november is er totaal onverwacht een einde gekomen aan de goednieuwsshow. Niemand heeft een pasklare oplossing, niet het bestuur, niet de coach en niet de spelers. "Hard blijven werken", is de leuze.

Mario Been

De eerste die ter discussie komt te staan wanneer de resultaten uitblijven, is de coach. Mario Been heeft de afgelopen seizoenen echter veel krediet opgebouwd in de Cristal Arena. Begin dit seizoen werd zijn contract verlengd en de spelers staan nog steeds achter de coach, dat bleek ook zondag tegen AA Gent. De coach kreeg de afgelopen maanden af te rekenen met heel wat blessureleed in zijn kern. Ook dat is een verzachtende omstandigheid. Bovendien gaat hij niet panikeren en houdt hij vast aan zijn visie. Het is dan ook begrijpelijk dat het bestuur Been niet zomaar op de keien zet.

Toch moet hij meer uit deze groep kunnen halen. Misschien is de stijlvolle Nederlander wel te veel gentleman. Er zitten geen ‘smeerlapjes’ in de kern en de groep mist soms de over-mijn-lijk mentaliteit. Kan de immer rustige gentleman het vuur genoeg in de groep krijgen, zoals Peter Maes of Guy Luzon hun troepen kunnen aanvuren? Hoe vaak kwam Genk dit seizoen al niet heel vroeg in een wedstrijd op achterstand omdat ze niet scherp genoeg begonnen? 

Vooral een mentaal probleem

"Als God de Vader het belieft, zal het keren", was een veelzeggende uitspraak van Jelle Vossen zondag. Door de bekeruitschakeling en nu al 6 opeenvolgende nederlagen in de competitie, is de twijfel in de hoofden van de spelers geslopen en net dat is misschien wel het grootste probleem. Hoe kan het anders dat een ploeg die 17 keer op rij ongeslagen bleef, plots geen deuk in een pakje boter meer kan trappen? In elke linie manifesteert zich wel een probleem.

Blunderende verdediging

Centraal achterin krijgt het duo Kara – Koulibaly het vertrouwen. Iedereen is het erover eens dat zij intrinsiek tot de beste verdedigers in onze competitie behoren. Het probleem is dat beiden met de regelmaat van de klok onvoorstelbare blunders begaan, vaak met grote gevolgen. Zondag nog schonk Kara Gent de 0-1 op een presenteerblaadje. Ook een bal eenvoudig inspelen, is te vaak een probleem. Ondertussen houdt Jeroen Simaeys de bank warm.

Gebrek aan creativiteit op het middenveld

Het middenveld draait op dit moment niet. Hyland en Kumordzi moesten plaatsruimen voor de jonge Gerkens. Er is een schrijnend gebrek aan creativiteit nu Camus hopeloos op zoek is naar zijn vorm van het begin van het seizoen. De roep van de supporters naar een creatieve middenvelder is terecht. Eerder vertelde Anele ons dat de verdediging te vaak geen aanspeelmogelijkheden heeft en daardoor de lange bal moet hanteren.

Wachten op koningskoppel Vossen – Mboyo

Scoren is de voorbije maanden een immens probleem, de kansen worden onvoldoende benut. Racing Genk legde heel wat geld op tafel voor Mboyo maar de aanvaller kon, door blessureleed, de verwachtingen nog niet inlossen. Heel Limburg had verwacht dat Vossen – Mboyo een koningskoppel zou worden. Ojo en Muzaqi wegen  te licht voor de hoofdmacht.

Het bestuur liet nogmaals weten dat Mario Been niet ter discussie staat en wil tijdens de komende dagen nog versterking inlijven. Hopelijk voor Genk rendeert dat snel want het zou wel heel ironisch zijn mocht uitgerekend Frank Vercauteren, de man die KRC Genk kampioen maakte en daarna onverwacht verliet, zijn opvolger zaterdag de doodsteek zou toedienen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties