Interview Jali: "Had me voorbereid op sneeuw"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 1 reacties
Jali: "Had me voorbereid op sneeuw"
Foto: © SC

"Dit is de grootste transfer uit de geschiedenis van KV Oostende", schreeuwde Marc Coucke een tweetal weken geleden van de daken bij de voorstelling van ene Andile Jali. Maar wie is die kleine Zuid-Afrikaan eigenlijk?

Door Cédric De Volder

Andile Jali is een vreemde eend in de West-Vlaamse bijt. De 23-jarige Zuid-Afrikaan geldt als één van de grootste talenten van zijn land. Hij trad al elf keer aan voor het nationale team, maar komt in Europa voor KV Oostende voetballen. Vanwaar de keuze voor the Kustboys?

"Het is al van kleinsaf aan mijn droom om carrière te maken op de Europese velden", aldus Jali in een gesprek met Voetbalkrant.com. "Ik besef maar al te goed dat ik mijn pijlen dan niet op een absolute topclub moet richten. Oostende is in dat opzicht een ideale club. Mijn eerste indruk? Ik amuseer me aan de Belgische kust. Eigenlijk voelt alles nog aan als een droom."

"Pijlen niet meteen op topclub richten"

Fred Vanderbiest laat de verdedigende middenvelder echter nog niet meteen in de basis starten. "Maar dat is niet meer dan normaal", vult Jali aan. Ik ben hier nog maar een tweetal weken, hé. Ik ben al heel tevreden dat ik in alle wedstrijden speelminuten heb gekregen. Of ik klaar ben voor een basisplaats? Enkel de coach kan daar over beslissen." (knipoogt)

Het jeugdproduct van Orlando Pirates kwam natuurlijk in een volledig andere wereld terecht. Hoe verteer je een temperatuurschommeling van meer dan twintig graden? "In Zuid-Afrika is het inderdaad zomer op dit moment", legt Jali uit. "Maar dat is daar eigenlijk altijd het geval. (lacht) Ik had me voorbereid op sneeuw, maar het valt dus wel mee. Het is nu aan mij  om me volledig aan te passen aan dit land en dit voetbal."

"Moet het uiteindelijk nog allemaal bewijzen"

De fans verwachten alvast veel van de Zuid-Afrikaans international. "Dit is de grootste transfer uit de geschiedenis van KV Oostende", liet Marc Coucke zelf optekenen. Maar ook EA Sports heeft de zakenman gelijk. De quotering van KV Oostende op FIFA14 schoten door de komst van Jali meteen de hoogte in.

"Daar weet ik niets van", besluit Jali. "Maar het is alleszins een leuk weetje. En die uitspraak van Coucke? Ik ben naar hier gekomen om het team te helpen. Hopelijk kunnen we volgend seizoen nieuwe stappen maken. Maar ik moet het uiteindelijk nog allemaal bewijzen, hé."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties