Anzhi Makhachkala uitgelicht

Anzhi Makhachkala uitgelicht
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

KRC Genk gaat donderdagavond in Rusland op zoek naar een goede uitgangspositie om zich bij de laatste zestien ploegen te scharen in de Europa League. De tegenstander is Anzhi Makhachkala, de nummer laatst in eigen land.

Enkele jaren geleden leek Anzhi nochtans op weg om één van de grootste club in Rusland te worden. De steenrijke eigenaar slaagde er zelfs in om een topvedette als Samuel Eto’o naar de club te lokken. Ook de Braziliaan Willian en ex-Anderlechtspeler Mbark Boussoufa waagden de stap naar Anzhi.

Sterren komen, sterren gaan

Maar anno 2014 blijft er niet veel meer over van dat ‘sterrenensemble’. De investeerder draaide de geldkraan dicht en het ging van kwaad naar erger met Anzhi. De club zag Eto’o en Willian verkassen naar Chelsea, Boussoufa zette zijn carrière verder bij Lokomotiv Moskou. In januari zag de club zijn laatste échte uitblinker, Lacina Traoré, vertrekken. De Ivoriaan tekende bij Monaco, dat hem meteen uitleende aan Everton.

Anzhi won nog niet in Rusland

Als we de cijfers er even bijnemen, dan lijkt dit Anzhi KRC Genk amper iets in de weg te kunnen leggen. De club won in eigen land nog niet één officiële wedstrijd dit seizoen. In de competitie staat het allerlaatste en telt het acht punten. Acht keer werd er gelijkgespeeld, elf keer werd er verloren. Ook het bekerverhaal zat er meteen op. Tweedeklasser Alaniya toonde zich te sterk.

Nog een probleem waar Anzhi mee worstelt, is de doelpuntenproductie. Na 19 wedstrijden in de Russische competitie staat de teller op amper 12 gemaakte doelpunten, niemand doet slechter in Rusland. Overdreven veel doelpunten slikt Anzhi dan ook weer niet voor een rode lantaarn: 30 stuks tot dusver.

Twee zeges tegen Noorse ploeg in crisis

In de Europa League werden de Russen ingedeeld in een poule met Tottenham, Sheriff Tiraspol en Tromso. Anzhi verloor twee maal van The Spurs en speelde twee keer gelijk tegen Sheriff. De enige twee keer dat het dit seizoen van de zege wist te proeven, was tegen het Noorse Tromso.

Anzhi trok tot twee maal toe aan het langste eind met het allerkleinste verschil: 1-0. Tromso beleefde een rampzalig seizoen en sprokkelde amper één puntje in de Europa League. In eigen land werd het nog erger voor de Noren: ze degradeerden naar tweede klasse.

Kantelmoment voor Genk?

Het moge duidelijk zijn: de Russen zouden een Genk op niveau nooit iets in de weg mogen leggen. Maar net daar wringt het schoentje. De Limburgers zijn al enige tijd op zoek naar hun beste vorm en lieten in de Jupiler Pro League al heel wat kostbare punten liggen. Anderzijds kan dit wel hét kantelmoment worden voor de mannen van Mario Been. Een goede uitgangspositie (of meer) in Rusland en de trein kan weer écht vertrokken zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties