Sportarts Chris Goossens: "Vier en halve maand is absolute minimum"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 5 reacties
 Sportarts Chris Goossens: "Vier en halve maand is absolute minimum"
Foto: © SC

Sami Khedira, Theo Walcott en Radamel Falcao. Allen scheurden ze hun voorste kruisband van de knie in aanloop naar het WK. De chirurgen houden de hoop levend en spreken van een wonderrevalidatie in amper vier maanden. Maar is dit ook effectief mogelijk?

Een zware blessure oplopen aan de vooravond van een WK, het is de nachtmerrie van elke international die met zijn land naar Brazilië trekt. Bij Khedira sloeg het noodlot in november toe en lijkt de Wereldbeker halen geen onoverkomelijke zaak. Voor de overige twee liggen de kaarten anders. Zij doen er alles aan om op iets meer dan vier maanden weer speelklaar te raken.

“Vier en een halve maand is het absolute minimum voor een kruisbandletsel”, vertelt sportarts Chris Goossens. “Louter technisch bekeken kan de knie op die tijspanne volledig geheeld en stabiel zijn, maar de realiteit is anders. Vaak zie je bij dergelijke blessures dat er een ontsteking ontstaat en vocht in de knie zich opstapelt.”

“Er zijn altijd onvoorziene zaken die tijdens de revalidatie een rol spelen, gaat Goossens verder. “Begint de knie te zwellen, gaat het om een zuivere kruisbandblessure of is er kraakbeen mee gemoeid? Dat zijn allemaal factoren die een herstel versnellen of bemoeilijken.”

“Er zijn verschillende factoren die een herstel versnellen of bemoeilijken”

Stel dat een speler in extremis de selectie voor Brazilië haalt, dan luidt de vraag natuurlijk in welke vorm hij daar zal acteren. “Falcao en Walcott liggen nu twee maanden stil, bouwen dan op en komen pas weer in wedstrijdmodus op het WK zelf. Daar lopen jongens rond die allemaal het ritme te pakken hebben en nog in de flow van hun competitie zitten.”

“Algemeen genomen reken je bij een letsel aan de kruisbanden op een revalidatie van zes maanden”, zegt Goossens. “Die tijdsspanne vind ik al optimistisch omdat een voetballer zijn capaciteiten van voorheen pas bereikt na een jaar. Ook voor Khedira wordt het afwachten of hij zijn oude niveau benadert.”

Vooruitgang rehabilitatie

Is de conclusie dan dat we Falcao niet te zien zullen krijgen op de Wereldbeker? “Als trainer zou ik het risico niet lopen omdat je niet kan inschatten wat de belasting met hem gaat doen. Hoewel de laatste jaren de rehabilitatie van kwetsuren met rasse schreden erop is vooruitgegaan, speelt bij een kruisbandletsel nog altijd de mechanische factor mee. De nieuwe pees moet ingroeien en verstevigen.”

“Er zijn beperkingen aan de geneeskunde en de trainingsprincipes. Je kan niet plots op een niveau presteren als je een aantal maanden hebt stilgezeten. Hoe dan ook zal Falcao er wel bij zijn, al is het maar omwille van de belangrijkheid van zijn persoon”, besluit Goossens.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties