Interview Ruytinx klaar voor nieuwe uitdaging: "Elk jaar een soap en dat had niet gehoeven"

Ruytinx klaar voor nieuwe uitdaging: "Elk jaar een soap en dat had niet gehoeven"
Foto: © SC

Twee zaken gaat men Bjorn Ruytinx nooit kunnen verwijten: een gebrek aan professionaliteit of aan inzet. Dat hij straks meer dan waarschijnlijk na tien jaar OHL verlaat, belet hem niet om er nog alles aan te doen om tegen Bergen de eerste uitoverwinning en PO 2 veilig te stellen.

Johan Walckiers in Leuven

Het was een drukke week voor Bjorn Ruytinx. Iedereen wou wel met de mogelijke redder des Leuvens grondgebied praten, maar toch kon er ook voor Voetbalkrant.com nog wat tijd vanaf. En Bjorn was zoals hij al heel zijn leven is: openhartig. Behalve over zijn transfer, want tot zondag wil hij dat 'zijn' club in alle rust kan werken  naar Bergen toe. Daarna zal het waarschijnlijk rap beklonken zijn...

Bjorn, tien goals. Komen er daar zondag nog een stuk of twee bij?

"Iedereen spreekt over die tien goals, maar ik had ze alemaal zonder twijfel direct ingeruild om nu al zeker te zijn van play-off 2. Daar zou ik geen moment over geaarzeld hebben."

Het typeert de clubspeler die je bent.

"(aarzelend) Goh, clubspelers dat bestaat niet meer."

Zeg je dat nu omdat je straks bij Oostende zit?

"(lacht) Daar ga ik niet over spreken. Ander onderwerp. Ik wil de rust bewaren rond onze ploeg. Vanaf maandag of zelfs zondag 20u ga ik denken aan mijn toekomst. Nu wil ik eerst alles doen om die match tegen Bergen te winnen."

Zelfs zonder de zaak Carcela is dit het meest gemediatiseerde jaar uit je carrière. Hoe voelt dat?

"Het geval met Carcela heeft daar wel mee te maken. Maar ik kijk alleen vooruit en probeer mijn best te doen. Als de pers dat opmerkt, zoveel te beter."

Is dit ook het jaar dat je besefte dat je misschien wel langer in eerste klasse had kunnen spelen?

"Ik heb de kansen gehad, maar ik heb altijd gekozen voor het clubgevoel. Achteraf mag je nooit spijt hebben... Ik heb dat ook niet. Voor een vrij beperkte voetballer heb ik op karakter, mentaliteit en drive het toch ver geschopt en daar ben ik best fier op."

Die mentaliteit werd ook geroemd door Silvio Proto na de match tegen Anderlecht: "Ik wou dat wij een paar Ruytinx'en hadden", zei hij.

"Dat doet wel deugd, maar die mannen van Anderlecht hebben andere kwaliteiten. En ik zou er veel voor gegeven hebben om een paar van die te hebben. Ik ben gewoon een goeie kerel die altijd zijn best doet."

Hoor je het woord 'cultheld' eigenlijk graag?

"Pfff, daar ben ik niet mee bezig. Ik doe negentig minuten mijn job op het veld. Ik heb hier ook hoogtes en laagtes gekend, maar ik ben vooral graag gezien voor mijn werklust. Als ik scoor, zoveel te beter. Ik geef alles en ben altijd vriendelijk. Ik maak ook altijd wel tijd voor een gesprek met de supporters. Ik zie geen verschil tussen mij en hen. Ik hoef niet zo nodig direct mijn zak te pakken en te maken dat ik weg ben. Ik ben zo opgegroeid en had ook goede voorbeelden. De kapiteins die het schip voor mij leiden, waren ook allemaal joviaal."

Er zijn er wel weinig die zo met de supporters bezig zijn?

"Die mensen van in tweede en derde klasse ken ik bijna allemaal. In eerste is dat niet meer mogelijk, want er zijn er duizenden bijgekomen. Het doet wel nog altijd deugd als heel het stadion je naam scaandeert. Maar ze weten ook dat ik hen veel gegeven heb. Het is een interactie tussen ons: zij geven mij veel en ik probeer evenveel terug te geven."

Zelfs voor al je Twitter-vrienden - en dat zijn er veel - maak je tijd?

"Kijk, als profvoetballer heb je veel tijd en dan mag je daarvan toch een deel investeren in de supporters. Voor mij is dat 'part of the job'. Het hoort er bij."

De Facebook-groepen schieten ondertussen als paddestoelen uit de grond: 'Bjorn Ruytinx moet bij OHL blijven' enzovoort...

"Het is allemaal niet zo simpel. Ik was vragende partij in november, maar ik hoorde niets. Drie-vier weken geleden wilde het bestuur dan wel babbelen, maar het als je er niet uit komt, kom je er niet uit. En als er dan andere ploegen zijn die korter op de bal spelen..."

Ook in het begin van het seizoen duurde het lang.

"Het is elk seizoen al een soap geweest en het had volgens mij geen soap hoeven te zijn. Het gaat mij pijn doen en ik heb er al van wakker gelegen, maar het is nu zo. Ik heb eerder gezegd dat ik Leuven in eender welke divisie had willen volgen. En je gaat me niet zeggen dat ik zo zwaar op het budget weeg. Daar is niets van aan."

Je hebt gezegd dat je 25% hebt ingeleverd dit seizoen. Waarom eigenlijk, want er waren andere aanbiedingen.

"Tuurlijk en ik ben ook gaan praten. In Lommel had ik meer kunnen verdienen en Lierse is op het laatste moment afgesprongen. Dat had ik wel zien zitten, maar ik was er tweede keuze. Uiteindelijk hebben ze Tony Watt genomen. Ja, het was mijn eigen gedacht ook van in te leveren. Ik was net zes maand geblesseerd geweest en wou absoluut in eerste klasse blijven. Een spits van 32 die een half jaar geblesseerd was... Daar zit niet iedereen op te wachten."

Maar dan word je toch belangrijk?

"Een man die negen jaar alles gegeven heeft en eigenlijk overbodig was, maar dan toch in de ploeg geraakt en heel belangrijk is met zes of zeven doelpunten... Als je dan niks kan doen..."

Bedankt Bjorn en veel succes... met alles.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties