Goalies 4 President: beslissen de doelmannen over de wereldtitel?

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 1 reacties
Goalies 4 President: beslissen de doelmannen over de wereldtitel?
Foto: © Photonews

De doelmannen speelden zich de voorbije weken in de kijker op het WK. Thibaut Courtois en Julio César waren enkele weken geleden al bekende namen, maar enkele anderen knokten zich toch maar mooi op het voorplan. Onze redactie selecteerde vijf opvallende goalies.

Cédric De Volder in Salvador

'Elke titel begint met een goede doelman.' Het is een leuze die amper uitleg nodig heeft. Zonder topdoelman is het in de huidige voetballerij onmogelijk om prijzen te pakken. En in Brazilië lopen er een pak toppers rond. Hugo Lloris, Manuel Neuer en concullega's deden het al voortreffelijk, maar toch zijn er ook enkele uitschieters.

En dan beginnen we natuurlijk bij onze eigen Thibaut Courtois. De Rode Duivel is momenteel de enige doelman die nog geen enkele veldgoal te slikken kreeg op dit WK. Courtois werd in de openingswedstrijd van België dan wel geklopt door Sofiane Feghouli, maar de Algerijn trapte de bal van op de stip tegen de touwen.

Julio César kan alleszins ook een speciaal verhaal vertellen. De doelman van Brazilië werd voor de start van het WK zelfs nog uitgespuwd. De 34-jarige sluitpost won in een verleden dan wel (Europese) titels met Internazionale, maar is al eventjes op de weg terug. César werd zelfs bij Queens Park Rangers naar de bank verwezen en ging uit pure miserie bij het Canadese Toronto FC minuten verzamelen om het WK niet te moeten missen.

In de achtste finales tegen Chili ontpopte hij zich dan maar tot held van het vaderland. César hield in de tweede helft Alexis Sanchez met een schitterende parade van het winnende doelpunt, maar ging tijdens de strafschoppenreeks pas echt aan het knallen. Gevolg? Brazilië ontsnapte aan een vroegtijdige uitschakeling en César is vandaag volksheld nummer één.

Guillermo Ochoa is dan weer dé pechvogel tussen de doelpalen. De doelman van Mexico speelde gisteren een quasi perfecte wedstrijd tegen Nederland. Ochoa gooide zich overal tussen en leek El Tri naar de kwartfinales te brengen. Enig probleem: Oranje slaagde er in de laatste vijf minuten in om alsnog twee doelpunten te scoren.

En toch is ook deze goalie één van de smaakmakers van dit WK. Zijn zaakwaarnemer mag zich alvast aan drukke tijden verwachten. Ochoa degradeerde afgelopen seizoen met AC Ajaccio uit de Ligue 1 en is einde contract. Welke Europese club haalt deze topper binnen?

En dan willen we u ook Claudio Bravo (Chili) en Keylor Navas (Costa Rica) niet onthouden. Beide doelmannen gelijken qua stijl enorm op elkaar. En toegegeven: die risicovolle, explosieve, Zuid-Amerikaanse stijl van keeperen is heerlijk om naar te kijken. Het is dan ook enorm jammer dat Bravo ondertussen naar huis is.

Maar er is nog een verschil tussen beide heren. Bravo ligt sinds enkele dagen onder contract bij FC Barcelona, terwijl Navas het met zijn wedde van bij UD Levante moet doen. En het moet gezegd: ook de doelman van Costa Rica verdient een transfer naar een hoger aangeschreven team.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties