Terugkeren naar oude club: weinig trainers deden het met succes

Terugkeren naar oude club: weinig trainers deden het met succes
Foto: © SC

Volg KRC Genk nu via WhatsApp!

Frank Vercauteren staat op het punt om aan een tweede ambtstermijn bij KRC Genk te beginnen. Terugkeren naar een vroegere club: vele trainers deden hem het al voor, maar dat werd lang niet altijd een succes.

Door Caroline Tonnelier

Bij zijn eerste passage bij KRC Genk deed Vercauteren het uitstekend. De eerste zes halen in de eindrangschikking lukte niet, maar in play-off twee waren de Limburgers ongenaakbaar en zo pakten ze toch nog een Europees ticket. Een jaar later werd Genk landskampioen. Een prestatie die moeilijk te evenaren, laat staan te verbeteren zal zijn. Weinig coaches slaagden er immers in na een eerste glorieperiode opnieuw te triomferen.

Anderlecht: Boskamp, Braems, Haan en anderen

Anderlecht lijkt wel een traditie te hebben wat het terughalen van trainers betreft. Zo kregen onder meer Johan Boskamp, Urbain Braems en Arie Haan tot twee keer toe de kans om in de dug-out van paars-wit plaats te nemen. Geen van hen slaagde er echter in het vroegere succes echt te evenaren.

Georges Leekens

Een van de meest bekende voorbeelden van een mislukte terugkeer naar een vroegere werkgever was de passage van Georges Leekens bij Club Brugge. Ook bij de andere ploegen waar de voormalige bondscoach twee keer trainer was, kon hij zelden het vroegere succes evenaren. Alleen bij KV Kortrijk deed hij bij zijn terugkeer beter dan in zijn eerste ambtstermijn.

Buiten de landsgrenzen

Terwijl ook trainers als Jacky Mathijssen (Charleroi), Georg Kessler (Antwerp) en Trond Sollied (AA Gent) ondervonden hoe lastig het is om bij een tweede ambtstermijn minstens even succesvol te zijn bij dezelfde club, zijn er buiten België wel een aantal succesverhalen te vinden.

Zo deed Vicente del Bosque het uitstekend bij zijn terugkeer naar Real Madrid begin deze eeuw. Hij pakte onder meer twee keer de titel en twee keer de Champions League. Overigens werd hij toch ontslagen omdat Florentino Perez vond dat hij te weinig uitstraling had. Bij Atlético kon ook Luis Aragonés in dezelfde periode de verwachtingen inlossen. Hij dwong de promotie af met de colchoneros.

De absolute topcoaches stellen ook zelden teleur bij een tweede ambt. Denk maar aan Louis Van Gaal, die Nederland naar de derde stek leidde op het WK. Of José Mourinho, die toch ook niet slecht bezig is bij Chelsea. Fabio Capello ontgoochelde bij zijn terugkeer bij Real Madrid evenmin, al loste hij de verwachtingen toch niet helemaal in. Hij pakte de titel, al volstond dat ook voor hem niet om zijn job te behouden.

"Je moet het eigenlijk nooit doen, terugkeren bij de club waar je oit succesvol was"

Een laatste voorbeeld van een mislukte comeback: de terugkeer van kampioenenmaker Steve McClaren naar Twente. Die werd niet bepaald een succes. Een Nederlandse sportpsycholoog vertelde er in gesprek met Dagblad De Limburger het volgende over: “Met andere meubels en andere bewoners is het je oude, vertrouwde huis niet meer. Van legende tot ongewenste vreemdeling, het kan snel gaan in de voetballerij. Daarom moet je het eigenlijk nooit doen, terugkeren bij de club waar je ooit succesvol was.” Aan Frank Vercauteren om het tegendeel te bewijzen...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties