Voormalig beloftencoach analyseert Club-jongeren: "Engels topper-in-spé, motor Oularé blijft probleem"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 21 reacties
Voormalig beloftencoach analyseert Club-jongeren: "Engels topper-in-spé, motor Oularé blijft probleem"
Foto: © Photonews

Vanavond neemt Club Brugge het in Finland op tegen HJK. Michel Preud'homme zal ook deze keer voor enkele jongeren van eigen bodem kiezen. "Twee jaar geleden trok Club Brugge met recht en reden de kaart van de jeugd", klinkt het bij Bart Wilmssen.

Door Cédric De Volder

Bart Wilmssen is momenteel werkzaam als oefenmeester van tweedeklasser Dessel Sport. Tot vorig seizoen was de voormalige speler van onder meer Lierse SK en KVC Westerlo dé man die bij Club Brugge de talenten moest voorbereiden op het echte werk. "Na het ontslag van Georges Leekens werd beslist dat Philippe Clément de rol van assistent-trainer zou overnemen. Ik weet nog goed dat het blauw-zwarte bestuur me bij mijn komst als coach van de beloften op het hart drukte dat ze enorm veel belang hechtten aan de generatie talenten."

"Club trok dan ook met recht en reden de kaart van de jeugd", vertelt Wilmssen in een gesprek met Voetbalkrant.com. "Het doet me persoonlijk ook plezier dat enkele jongeren tegenwoordig het mooie weer maken in de A-ploeg. Bovendien verwacht ik Tuur Dierckx (momenteel op huurbasis bij KV Kortrijk, nvdr.) terug op Olympia. Hij is van nature ongeduldig, maar heeft alles om het te maken bij blauw-zwart. Ik ben er dan ook zeker van dat er bij Club een plan klaar ligt voor hem."

Engels: dé absolute topper (in wording)

"Bjorn Engels was ook twee jaar geleden al enorm compleet. Al moet ik zeggen dat hij op het vlak van fysieke paraatheid een enorm evolutie heeft doorgemaakt. Ik herinner me nog een gesprek met Urbain Hasaert (jeugdcoördinator van RSC Anderlecht, nvdr.) voor de beloftenwedstrijd tussen Club en Anderlecht. Hij vertelde me destijds dat Engels een speler was die hij onmiddellijk zou willen halen. Ook momenteel steekt hij er tussen de jongeren toch bovenuit."

Mechele: "Brandon was geen A-materiaal"

"Brandon Mechele was bij mijn aankomst bezig aan zijn laatste maanden bij Club Brugge. Bijna iedereen was het eens: Brandon was geen A-materiaal. Hij had wel veel talent, maar die volwassenheid ontbrak nog. Ik heb toen gekozen voor een directe en harde aanpak en dat wierp zijn vruchten af. Al besef ik natuurlijk zelf maar al te goed dat het destijds enorm hard moet zijn geweest voor sommige jongens."

Storm: "Ongelooflijke evolutie"

"Het verhaal van Nikola Storm kent enkele parallellen met dat van Brandon. Nikola speelde twee jaar geleden bijna alle wedstrijden met de U19 omdat hij het niveau bij de beloften simpelweg niet kon bolwerken. Sindsdien heeft hij echter een ongelooflijke evolutie doorgemaakt. En de doorbraak van hem en van andere spelers heeft het geloof bij velen aangewakkerd. Het is wel degelijk mogelijk om door te stoten tot de eerste ploeg van Club Brugge."

Oularé: "Zijn motor zal altijd een probleem blijven"

"Rond de jaarwisseling zal het twee jaar geleden zijn dat Obbi Oularé op Olympia verscheen. De eerste maanden na zijn komst liep hij echter enkel duurloopjes met de fysiektrainer. Ik moet toegeven dat, toen ik hem rond het veld zag lopen, nooit had verwacht dat zo'n boom van een vent twee jaar later een profvoetballer zou zijn. Al vrees ik dat zijn motor altijd een probleempje zal blijven, hoor. Obbi kan er dan wel aan werken, maar zal nooit dezelfde longinhoud hebben als bijvoorbeeld Timmy Simons. Bovendien hoop ik dat hij met Michel Preud'homme een coach heeft waar hij een beetje schrik van heeft. Het was vroeger niet uitzonderlijk voor Obbi om eens een snipperdag te nemen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties