Analyse Gezocht: Anderlechtse spits in vorm en met vertrouwen

Gezocht: Anderlechtse spits in vorm en met vertrouwen
Foto: © Photonews

Anderlecht heeft een gitzwarte oktobermaand achter de rug. Twee Europese nederlagen, één topper verloren in eigen huis en twee gelijke spelen tegen de mindere goden. De voorbije weken werd er vooral gepalaverd over de verdediging, maar ook de aanval is onder vuur gekomen.

Door Johan Walckiers

Een ex-Gouden Schoen die op zoek is naar zichzelf en een aanvaller van vijf miljoen die er normaal gezien makkelijk eentje binnenknalt, maar die geen deuk in een pakje zachte boter meer kan trappen. Hasi probeert het nu met Cyriac, maar ondanks de Ivoriaan zijn harde labeur heeft die ook al een tijdje geen bal meer tegen de netten gekregen. En 'Zorro' is nu ook niet meteen de man van wie we verwachten dat hij er vijftien gaat binnen jassen.

Negentien doelpunten gemaakt, Westerlo maakt er verdorie vijf meer op twaalf wedstrijden. De voorbije zeven matchen kon paars-wit twee keer winnen: tegen Zulte Waregem en Cercle Brugge. Met alle respect, maar daar wint drievierde van de Jupiler League van. Gelijk tegen Club, Lierse, Genk en KV Mechelen, verlies tegen Standard. Je kan het niet begrijpen als je datzelfde team woensdag tegen Arsenal zag spelen.

Praet is zeker niet het probleem

Maar ook daar werd al duidelijk dat er vooraan iets scheelt. Suarez maakte in zijn beste dagen altijd die ene kans af die hij daar kreeg. Mitrovic bleef op de bank nadat hij de voorbije weken bewees dat er in zijn huidige vorm beter een lantaarnpaal vooraan kan blijven staan. Daarmee heb je ook wel eens het geluk dat je met een afgeweken bal een doelpunt maakt. En het geeft nog licht ook... Pas op, we vinden Mitrovic nog steeds een goeie targetspits in potentie, maar hij moet wel beginnen leven als een prof.

Hasi had gisteren ook door dat hij aanvallend een probleem heeft. "We ontbreken de finesse vooraan om de wedstrijd open te breken", liet hij weten. Naar Dennis Praet moet niemand met een beschuldigende vinger wijzen. Als hij niemand heeft om aan te spelen die tussen de lijnen loopt, kan je proberen zoveel je wil... En zelf krijgt hij weinig kansen omdat zijn spitsen de gaten vooraan zelf dichtlopen in plaats van naar de flank uit te wijken.

Suarez moet blijven staan of hij zakt helemaal weg

Hasi moet dringend in zijn arsenaal creativiteit gaan tasten. Of een goeie huispsycholoog in dienst nemen, want van Suarez en Mitrovic straalt nu niet meteen vertrouwen uit. Hun lichaamstaal zegt alles: frustratie. Gefrustreerd omdat het niet gaat zoals zij willen. Wegwerpgebaren alom, maar vooral bij de Argentijn is het te zien dat hij worstelt met zichzelf. Een Suarez in vorm laat elke verdediger trillen, de huidige Suarez boezemt niemand schrik in. En er zit niks anders op dan ze te laten staan, want op de bank gaan ze sowieso hun vormpeil niet terugvinden. En we hebben het al eerder gezien bij Suarez: die zakt gewoon verder weg als hij niet het constante vertrouwen krijgt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties