De balans na een halve competitie: Vive La France op plek 12

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 2 reacties
De balans na een halve competitie: Vive La France op plek 12
Foto: © photonews

Het seizoen is halfweg. Hoog tijd dus voor een tussentijdse balans. We kijken terug naar onze prognose voor het seizoen en analyseren de kansen voor de tweede seizoenshelft met Eddy Snelders. Royal Mouscron-Péruwelz vinden we terug op plek 12.

Door Sander De Graeve

Huidige plek: 12e Prognose: 14e

Royal Mouscron-Péruwelz was de onbekende factor aan het begin van dit seizoen. Hoe zouden de huurlingen van Lille, waarvan sommigen vooral ervaring opdeden in reservewedstrijden, zich handhaven in de degradatiestrijd? Dat vroeg iedereen zich af.

Na enkele weken leek het duidelijk, dit Mouscron-Péruwelz stond stevig in de top-zes na mooie zeges. Vooral de 5-2 tegen Standard Luik bleef ons bij. Het was de beste wedstrijd die ondergetekende dit jaar al mocht meemaken, en dat wil wat zeggen.

Toch bleef de hoogconjunctuur niet duren. Toen RMP enkele weken terug ging winnen op bezoek bij Westerlo, was een driepunter al geleden van eind augustus. De mot zat er wat in, bij Diaby, Badri en co. Door het gemis van sleutelspeler Langil was de creativiteit iets te beperkt. Momenteel staat het team van Chihab amper vier punten boven de gevarenzone.

Top: Doelpuntenmachine in het begin

RMP begon wervelend aan de competitie en met Langil, Badri en Diaby had het een gouden drietal voorin lopen. Werkelijk niemand kon die Langil tegenhouden. Hij maakte rechtsachter na rechtsachter compleet belachelijk. Zet daar een Diaby met een goeie neus voor goals en de altijd onvoorspelbare Badri bij en je hebt een voorhoede om ú tegen te zeggen.

Het is dan ook tekenend dat de motor begon te sputteren na de afwezigheid van Langil. Vooral Contout stelde teleur als zijn vervanger. De ervaren Fransman haalde nog niet het verwachte niveau. Vooral dankzij de productie in de beginfase van de competitie klokt RMP af op een respectabel aantal van 22 goals in 15 matchen.

Flop: O dierbaar België?

Zo een Frans team in onze eerste klasse, het blijft toch knagen. Hoe goed dit Mouscron-Péruwelz ook af en toe speelt, toch moeten we deze kanttekening blijven maken. Het pestgedrag richting de huurlingen van Club Brugge is misselijkmakend. Gano, Dhoest en Verstraete zijn er enkel om aan voldoende Belgen te geraken.

En als dat niet lukt? Dan zet Chihab gewoon maar vijf spelers op zijn reservenbank. Zo simpel kan het zijn. Arm België.

De mening van ... Kevin Vandendriessche

De kapitein van Royal Mouscron-Péruwelz wil zijn manschappen wakker schudden. "Vooral tegen Charleroi vergaten we te voetballen. Echt, als we zó verder doen zullen we heel snel terug in tweede klasse zitten."

Hij wil echter ook niet overdrijven. "We moeten zien dat extra druk niet verlammend gaat werken, maar we mogen ons ook niet laten afslachten, hé. We moeten sereen blijven en hard blijven werken om de negatieve spiraal om te draaien."

De kijk van Eddy Snelders

Snelders ziet RMP het nog moeilijk krijgen. "Moeskroen maakte veel furore in het begin van het seizoen. De laatste weken is het spel serieus aan het afzwakken en dat leidt automatisch naar de onderste regionen. Ze zullen moeten oppassen, een ploeg in verval kan je nog moeilijk terug omhoog trekken. De match tegen Lierse over twee weken is al meteen een zespuntenduel."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties