Vandaag tien jaar geleden stierf 'Den Tuveneir'

Vandaag tien jaar geleden stierf 'Den Tuveneir'
Foto: © SC

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat Raymond Goethals overleed. De ouderen onder ons zullen hem altijd blijven herinneren als die joviale 'Brusseleir'. Een man die als trainer de grootste successen haalde, door diepe dalen ging, maar altijd zichzelf bleef.

Als voetballer was Goethals geen grote carrière beschoren, maar als coach deed hij overal van zich praten. Hij behaalde kampioensschapstitels met Anderlecht, Standard en Marseille. Bij Standard was hij betrokken bij Waterschei-schandaal, wat hem noopte op naar het buitenland te trekken.

Na nog wat omzwervingen bij onder andere Racing Jet en een tweede periode bij Anderlecht belandde hij bij Marseille waarmee hij de eerste uitgave van de Champions League won. Het leverde hem naam en faam op in heel Europa.

In zijn sappige mengeling van Vlaams en Frans werd hij een cultfiguur die overal graag gezien was. Van 1968 tot 1974 was hij eveneens Belgisch bondscoach. Zijn laatste kunstje verrichtte hij voor een derde keer bij Anderlecht.

Een paar van de memorabele uitspraken van 'Den Tuveneir':

"Lustert ier, Karel. Veur maa, Maradonaa, tis den besten. Aaj at olles éé: snelaajt, tekniek, ne goej pas. Aaj was beter dan Gullik, Van Batsen, Rijkaar, Romanio, Babalero en Kluivers."

"Nie zievere... Speile..."

"Liever nen halve Piot, dan nen hiele Pfaff"

"Belgische pluge kunne allien nog moar kabouters kupe"

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties