De Great Old brengt hulde aan Beerschotlegende Coppens

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 46 reacties
De Great Old brengt hulde aan Beerschotlegende Coppens
Foto: © photonews

Het overlijden van Rik Coppens dompelt het Antwerpse voetbal in het bijzonder onder in diepe rouw. De voormalige aanvaller was dan wel een Beerschot-icoon, ook de eeuwige stadsrivaal Royal Antwerp FC betuigt op mooie wijze haar medeleven.

Vanmiddag vernam Royal Antwerp Football Club het overlijden van Rik Coppens. Als we als rood-witte familie één uitzondering mogen maken om stil te staan bij het heengaan van een Beerschotspeler, dan is het wel voor Rik Coppens.

Rik was dan ook niet gewoon een Beerschotspeler, Rik wás Beerschot. Net zoals Vic Mees dat was voor Antwerp en Marcel Dries voor Berchem Sport, zo zal Rik altijd onlosmakelijk verbonden blijven met Beerschot, de club waar hij in 1946 op zijn 16e in de eerste ploeg debuteerde. In een mum van tijd ontpopte Coppens zich met zijn onnavolgbare dribbels en weergaloze goals tot een publiekslieveling.

De flamboyante Coppens genoot van de aandacht van de supporters en speelde hier zelf gretig op in met zijn kenmerkende grappen en grollen. Aan de andere kant kon hij ook heel tegendraads zijn, tegenover trainers, bestuursleden en journalisten.

Coppens was op zijn best op de grote afspraken, tegen aartsrivaal Antwerp of met de nationale ploeg tegen Nederland. Legendarisch waren zijn duels met de Nederlandse verdediger Rinus Terlouw.

Begin jaren 50 was Coppens op zijn hoogtepunt. Hij werd twee keer topschutter en kreeg in 1954 de eerste Gouden Schoen uit de geschiedenis. Ondanks zijn talent en zijn goals kon hij Beerschot wel nooit kampioen maken.

Hoewel Rik en Vic stadsrivalen waren, zijn ze destijds toch boezemvrienden geworden en gebleven. Ze speelden dan ook vele seizoenen samen in de Entente Anversoise en ook in de nationale ploeg.

Vic en Rik waren nochtans wel mekaars tegenpolen. Zeker op het veld. Vic was fysiek sterk, kwam heel veel aan de bal. Rik was een totaal andere voetballer. Wat Coppens kon, kon Vic niet. Rik won meermaals een match door twee man uit te schakelen en te scoren. Rik was ook verbaal enorm sterk. Hij kon zijn tegenstanders negentig minuten lang het leven zuur maken door op hen in te praten. En dan was hij er plots met een schitterende voetbalactie. Er hebben heel wat spelers gevloekt op Coppens…

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (H)
Lommel SK Lommel SK 1-1 SK Deinze SK Deinze

Nieuwste reacties