Het verleden van België - Cyprus: 19 op 21 voor ons, maar soms heel nipt

Lander Marin

In de zeven duels die België en Cyprus uitvochten, trokken de Cyprioten zes keer aan het kortste eind. Een keer dwongen ze een gelijkspel af. Hopelijk gaan de Rode Duivels op hetzelfde elan verder.

Cyprus 0 – 2 België (1980)

De eerste keer dat we tegen Cyprus speelden was in de kwalificatieronde voor het WK in Spanje. Erwin Vandenbergh en Jan Ceulemans hielpen de Duivels aan de winst. Guy Thys was bondscoach.

België 3 – 2 Cyprus (1981)

Ook de terugmatch wonnen de Belgen. Nadat ze 2-0 voorkwamen knokte Cyprus zich terug in de wedstrijd, 2-2. Uiteindelijk wonnen we nog met het kleinste verschil. Belgische doelpuntenmakers waren Gerard Plessers en het duo van de heenwedstrijd: Vandenbergh en Ceulemans.

België 1 – 0 Cyprus (1992)

In de voorronde van het WK in de VS maakte huidig bondscoach Marc Wilmots in de 24ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Paul Van Himst stond aan het roer.

Cyprus 0 – 3 België (1993)

Enzo Scifo zette de Belgen al na vier minuten op rozen met twee doelpunten. In de 87ste minuut pikte ook Czerniatynski zijn goaltje mee.

België 2 – 0 Cyprus (1995)

In de heenwedstrijd van de voorronde van het EK in Engeland, zetten Gilles De Bilde en Gunther Schepens in het Constant Vanden Stock Stadion de 2-0 op het bord.

Cyprus 1 – 1 België (1995)

De enige keer dat we punten lieten liggen. Cyprus kwam zelfs voor na een doelpunt van Agathokleous, maar Gilles De Bilde bracht de Duivels nog langszij.

België 1 – 0 Cyprus (1999)

In een vriendschappelijk duel bracht Emile Mpenza ons na 75 minuten op voorsprong. Op datzelfde moment kreeg Tjörven De Brul geel en twee minuten werd rood zijn deel. Georges Leekens was de toenmalige bondscoach.