Alweer hartstilstand bij jonge sporter: "Niemand weet echt hoe vaak dit drama voorkomt"

Alweer hartstilstand bij jonge sporter: "Niemand weet echt hoe vaak dit drama voorkomt"
Foto: © photonews

In de nacht van vrijdag op zaterdag overleed Davy Mues, een 14-jarige volleybalspeler van Gimme Waasland. SKA meent dat het verstandig zou zijn om dit soort incidenten systematisch in kaart te brengen. Ook in het voetbal vallen er veelvuldig slachtoffers na hartproblemen.

De Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) wil eerst en vooral haar medeleven betuigen voor de familie en vrienden van de jonge Davy. Wij willen van de gelegenheid gebruik maken namens Voetbalkrant om dat ook te doen.

Elke hartstilstand is er een teveel

Maar net als bij deze jonge volleyballer valt het ook bij voetballers te vaak voor dat iemand te vlug sterft na hartproblemen. En daar wil het SKA iets aan doen.

"Elk geval van hartstilstand bij sporters is er één teveel is en het is telkens ontwrichtend en in het beste geval angstaanjagend is, voor wie ermee wordt geconfronteerd", gaf Tom Teulingkx, voorzitter van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) al aan. 

Wetenschap tast in het duister

Jaarlijks zouden er in België ongeveer 10 jonge sporters mee te maken krijgen. “Maar dat is een ruwe schatting, want niemand weet echt hoe vaak dit drama voorkomt."

"De wetenschap tast eveneens in het duister als het gaat over de omstandigheden waarin het gebeurt, de precieze oorzaken of eventuele gemeenschappelijke kenmerken van de slachtoffers.” SKA pleit er dan ook voor dat de gevallen van hartstilstand bij sporters maximaal worden geregistreerd en bestudeerd, en dat die gegevens worden samengevoegd. (AVL)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties