Kleintjes aan het feest in Europa

Kleintjes aan het feest in Europa
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Nog zes punten vallen er te verdienen in de EK-kwalificatiegroepen. Hoog tijd voor een round-up. Waarbij opvalt: de grote toplanden zullen er (behalve Nederland misschien) allemaal wel bij zijn, maar er gaan zich toch ook enkele leuke, kleine landen plaatsen. Het feest is aan de kleintjes!

Wie had voorspeld dat zowel Tsjechië als IJsland op dit moment zouden zijn gekwalificeerd voor het EK en dat Turkije en Nederland onder elkaar zouden strijden voor de derde plaats? Die was vooraf misschien in een dwangbuis gestopt.

En zie: met 19 op 24 staan beide landen te blinken bovenaan de stand. Voor de 330.000 inwoners van het Noordelijke eilandje alvast een streepje geschiedenis: zij zijn er voor het eerst ooit bij op een groot toernooi.

Met 150.000 naar het buitenland?

En of het voetbal leeft in IJsland: liefst 4000 fans waren aanwezig in Nederland. Stel je voor dat meer dan 1,3% van de Belgische bevolking zou meegaan op een tripje met het vliegtuig naar Andorra of Cyprus ... We zouden met 140.000 of meer zijn.

Zowel Tjsechië (al present) als Slowakije (er bijna) gaan zich ook plaatsen voor het EK in Frankrijk. Misschien dat het in België ook weer de stemmen losmaakt richting een splitsing van het land, want het kan dus ook met de aparte deeltjes ...

Feest aan de andere kant van het Kanaal

Maar ook aan de andere kant van het Kanaal is het groot feest: dat Engeland zich plaatst voor een groot toernooi, dat is maar logisch. Deze keer lijken echter ook Wales (3 miljoen inwoners) én Noord-Ierland (1,8 miljoen inwoners) er bij te gaan zijn.

Qua feestjes zal dat in La Douce France alvast een en ander worden. En nog stopt het niet: ook Albanië en Noorwegen staan dicht bij een groot toernooi.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties