Hervorming Champions League is een nachtmerrie voor de kleine clubs

Maarten Pottie
| 22 reacties
Hervorming Champions League is een nachtmerrie voor de kleine clubs
Foto: © photonews

De Europese grootmachten denken aan een nieuwe hervorming van de Champions League. De topclubs vanop het vasteland vrezen de race tegen het geld uit de Premier League te verliezen en willen daarom meer geld uit de Europese topcompetitie halen.

De groepsronde van de Champions League zou dan bestaan uit twee mini-supercompetities met elk 8 topteams. Zo worden er 14 wedstrijden gespeeld met enkel hoog aangeschreven clubs en tegenvallende kijkcijfers als bijvoorbeeld BATE of Astana speelt, vermeden.

Een gevolg van de hervorming is dan dat er meer voorrondes gespeeld moeten worden. De top 16-clubs moeten dan enkel in de laatste ronde aantreden en kunnen elkaar niet treffen. Zo denken de grootmachten zich te verzekeren van de mini-supercompetitie.

Verschil met de Premier League is enorm

Kampioen worden in de Premier League brengt 190 miljoen euro op, de Champions League winnen levert ongeveer een derde op. Als de evolutie zich doorzet hebben binnenkort zelfs de ploegen die vanonder bengelen in de Premier League een even groot budget als de andere Europese toppers.

Als tickets en commerciële deals mee ingerekend worden bij de televisiegelden, dan zal Aston Villa op het einde van dit seizoen 177 miljoen euro verdiend hebben. Een club als Sevilla moet het doen met 63 miljoen.

Nog niet voor nu

Een UEFA-woordvoerder zei tegen The Guardian dat er momenteel geen concreet voorstel op tafel ligt over hervormingen omdat ze nog aan de start staan van hun driejarig contract (2015-18) voor de rechten rond hun clubcompetities (Europa League en Champions League). Hij zei ook dat plannen om het format van de Champions League te veranderen met alle betrokken clubs besproken moeten worden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties