Aad De Mos over Johan Cruijff: "Zijn manier van spelen was het gevolg van luiheid"

Pieter De Clerck
| 0 reacties
Aad De Mos over Johan Cruijff: "Zijn manier van spelen was het gevolg van luiheid"
Foto: © photonews

"Cruijff heeft het voetbal met hoge druk uitgevonden", roemt Aad De Mos het overleden voetbalicoon. De Mos heeft niets dan lof voor de legendarische Cruijff. Maar zijn kenmerkende speelstijl wijdt hij aan een wel erg bijzondere eigenschap: luiheid.

"Dat heeft Cruijff me ooit zelf verteld", zegt Aad in Het Laatste Nieuws. "Hij zei me letterlijk: 'Ik had als speler geen zin om 80 meter terug te lopen. Het systeem van hoge druk zetten is eigenlijk ontstaan door mijn luiheid.'"

De Mos verklaart het zo: "Hij wou scherp zijn voor doel. Dat kon hij niet als hij eerst 20 meter mee achteruit moest lopen om dan weer helemaal terug te komen, de actie te maken en te scoren." En die manier van voetballen hanteerde Cruijff al toen hij zelf nog speler was.

"Toen hij nog bij Ajax speelde bepaalde hij al mee hoe de ploeg moest spelen. Hij vertelde me dat de coach, Rinus Michels, hem eens wisselde toen Ajax tegen Atletico Madrid speelde. Achteraf stapte hij naar Michels met de volgende boodschap: 'Als dit nog een keer gebeurt, heb je nooit meer iets aan mij, ook niet tegen Feyenoord of PSV.'"

"Je ziet het voetbal van Cruijff nog steeds terug bij Barcelona", besluit Aad De Mos. "Al kan je natuurlijk enkel zo spelen als je iemand in de rangen hebt die in zijn eentje drie of vier spelers kan uitschakelen. Cruijff kon dat vroeger, Messi doet dat vandaag."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties