RIP Serie A? Dit zijn de redenen waarom de Italiaanse clubs achter de feiten blijven aanlopen

Maarten Pottie
| 6 reacties
RIP Serie A? Dit zijn de redenen waarom de Italiaanse clubs achter de feiten blijven aanlopen
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Juventus is nogmaals kampioen van Italië. Na een slechte start met 12 op 30 leek de titel dit jaar mogelijk voor de andere ploegen. Maar na een ongelooflijke 73 op 75 pakte Juve zijn vijfde Scudetto op rij. Een van de redenen waarom de Serie A niet meer het prestige van weleer heeft?

1. Juventus is onaantastbaar

De Oude Dame keerde terug naar het hoogste niveau in 2007. Het had tot 2011 nodig om zich te herpakken. Sinds het seizoen 2011/2012 is Juve al elk jaar kampioen gewonnen, deze is hun vijfde titel op rij. Achter de kampioen is het spannender, maar spankracht in de titelstrijd is er amper. Zo maakten PSG, Celtic en Olympiakos hun reeksen ook saai.

2. De schandalen

De reden waarom Juventus opnieuw naar de Serie A moest promoveren. Calciopoli, het schandaal van 2006 waarin ook Lazio, Fiorentina en AC Milan bestraft werden. In 2011 kwam een andere zaak uit de lagere regionen aan het licht, deze keer ging het om wedstrijdvervalsingen voor weddenschappen. Er is ook de zaak van de ex-club van Gillet, Catania. De voorzitter kocht mensen om zodat zijn club in de Serie B kon blijven. Drie maanden geleden was er nog een belastingszaak waarin 64 mensen uit het Italiaanse voetbal genoemd werden. Zo'n schandvlekken doen de competitie geen deugd.

3. Europese resultaten

In de jaren '90 zat er in bijna elke Europese finale een Italiaanse club. In de Europa League is het ondertussen geleden van Parma in 1999, ze wonnen toen met 3-0 van Marseille. In de tweede competitie van Europa namen Spanje en Portugal daarna de fakkel over, een bewijs dat de Italiaanse subtoppers tekort komen. Dat laatste succes kunt u nog eens herbeleven, let op: het laden van het filmpje kan eventjes duren.

In de Champions League ging het langer goed, maar momenteel is Juventus de enige club die nog iets betekent. AC Milan is een ex-grootheid en Inter kende een boerenjaar onder Mourinho, maar ook op het kampioenenbal blijft de Serie A achter Duitsland, Spanje en Engeland aanlopen.

4. De verdedigende competitie

Dit oordeel heeft de Serie A nog uit het tijdperk van de catenaccio, de verdedigende tactieken van de Argentijn Helenio Herrera. In Italië spelen ze nog steeds erg tactisch, maar het tempo ligt hoog en op het vlak van doelpunten moeten ze in de laars niet onderdoen voor de rest van Europa. Enkel Real Madrid, Barcelona, Dortmund en Bayern Munchen scoorden al meer dan de top drie in Italië, Juventus, Napoli en Roma.

5. Het grote geld zit elders

Juventus is zowat de enige Italiaanse ploeg met een echt modern stadion. Ook op het vlak van transferprijzen kunnen ze in Italië moeilijk volgen. De Serie A-clubs leiden momenteel spelers op voor de steenrijke Premier League-clubs, PSG, de Spaanse en Duitse grootheden en Juventus.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties