EK-weetje van de dag Geen Belgische refs in Frankrijk, maar dat is al anders geweest

Maarten Pottie
| 1 reacties
Geen Belgische refs in Frankrijk, maar dat is al anders geweest
Foto: © photonews

De meest ondankbare job op het voetbalveld is die van scheidsrechter. Als je het goed doet, doe je gewoon je werk, maar maak je fouten krijg je hele naties op je dak. De Belgische arbitrage heeft alvast niets te vrezen, die is er niet bij.

17 landen mogen samen 18 referees afvaardigen op dit Europees kampioenschap. Oranje is er dan wel niet bij in Frankrijk, Björn Kuipers mag als Nederlander wel enkele wedstrijden in goede banen te leiden. Een land mag twee scheidsrechters sturen, Martin Atkinson en Marc Clattenburg houden de Engelse eer hoog.

Maar Belgische scheidsrechters zijn wel aanwezig geweest op Europese kampioenschappen. De laatste was Frank De Bleeckere, die mocht tijdens het Euro 2008 de halve finale fluiten tussen Rusland en Spanje (0-3). Hij was de zesde en voorlopig laatste Belgische ref op een EK.

Belgische trots

Op het eerste EK, in 1960, waren er slechts vier landen aanwezig. Ze speelden halve finales, de kleine finale en de finale. Onze eigen Gaston Grandain was een van de drie aanwezige scheidsrechters. Hij floot de halve finale tussen Frankrijk en Joegoslavië in het Parc des Princes. De wedstrijd eindigde op 4-5 voor Joegoslaviërs.

Ook Arthur Blavier floot een halve finale in 1964 en Alfred Delcourt deed hetzelfde in 1976, ook die kampioenschappen bestonden enkel uit halve finales en finales. In 1988 waren er wel groepsrondes en was Alex Ponnet toch scheidsrechter in de halve finale tussen Italië en de Sovjet-Unie (0-2). Nadien was Guy Goethals nog referee tijdens de groepsfases van 1992 en 1996.

De Belgische topper

Maar ook op het eerste WK was er een spelleider uit ons landje. De fans van Quiz me quick zullen nog weten dat John Langenus in 1930 de allereerste WK-finale mocht fluiten, nog steeds de beste internationale prestatie van een Belgische scheids. Thuisland Uruguay won dat eerste Wereldkampioenschap met 4-2 van Argentinië. Daar zijn nog enkele prachtige beelden van.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties