Waarom jeugdspelers die schitteren in de Youth League zo moeilijk doorgroeien in België: "Dat gaat met tijd en boterhammen"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 5 reacties
Waarom jeugdspelers die schitteren in de Youth League zo moeilijk doorgroeien in België: "Dat gaat met tijd en boterhammen"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De beloften van Club Brugge lieten dinsdag van zich horen in Europa door Leicester City met 2-1 opzij te zetten. De Brugse jonkies traden zo in de voetsporen van die van RSC Anderlecht. Maar: waarom stroomt er van die jeugd zo weinig talent door naar de hoofdmacht?

Praet, Dendoncker en natuurlijk Tielemans werden een vaste waarde in het A-elftal van paars-wit. Engels, Mechele en Bolingoli zijn gelijkaardige voorbeelden bij blauw-zwart. Heel wat andere namen die furore maakten in de Youth League stromen moeilijker door.

Ook bij ons heb je heel wat jeugd die doorstroomt naar de eerste ploeg. Engels, Mechele, Bolingoli,.."Die doorstroming komt er met tijd en boterhammen", verduidelijkt Pascal De Maesschalck, hoofd van de Brugse Jeugdopleiding, bij Voetbalkrant.com.

Jeugdspelers moeten op hun 21ste tot volle wasdom komen -

Pascal De Maesschalck ​Hoofd Jeugdopleiding Club Brugge
 

"Voor je twintigste concurreren met een supertalent als Izquierdo of een Vanaken die al enkele jaren ervaring heeft, is geen evidentie. Dat merken we ook elders in Europa. Bilbao en Lyon zijn de uitzonderingen die een strakke jeugdpolitiek voeren, maar bij de andere teams is de betrachting dat jeugdspelers op hun 21ste tot volle wasdom moeten komen."

En dus ligt de focus van de Club-jonkies voorlopig op de Youth League. "Ik merk een gezond zelfbewustzijn op in deze groep", besluit De Maesschalck. "Het vertrouwen in elkaar is bijzonder groot, zonder arrogant over te komen. Het geloof in de tweede ronde is zeker aanwezig."

Van Vaerenbergh was tegen Leicester City goed voor twee treffers
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties