In de lastige voetsporen van Sels: Kalinic had deze meeval én kwaliteit mee op Rinne

In de lastige voetsporen van Sels: Kalinic had deze meeval én kwaliteit mee op Rinne
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

AA Gent moest dit seizoen onder meer het verlies van Matz Sels opvangen. Het probeerde dat eerst met Jacob Rinne (en Yannick Thoelen), maar haalde in januari nog een nieuw doelman. Sels, Rinne én Kalinic samen onder de loep, wat geeft dat?

Leiderschap

Matz Sels is een ietwat timide jongen, die als doelman niet meteen het hoogste woord zal voeren. Coaching geven aan zijn verdediging was dan ook een werkpunt onder Vanhaezebrouck.

Jacob Rinne van zijn kant is wél een groot lawaai. Hij roept de boel bij elkaar indien nodig, maar vooral: hij heeft ook een grote mond. Een lefgozertje, ondanks de jonge leeftijd.

En Lovre Kalinic? Hij lijkt een rustig en timide persoon, maar roept de hele boel bij elkaar op training én tijdens wedstrijden. Meteen kreeg hij het respect van de hele kern: sterk werk.

Jeugd & verwachtingspatroon

Sels kwam op jonge leeftijd naar AA Gent en had tot dan niet eens zoveel ervaring op het hoogste niveau. De verwachtingen rondom Sels waren dan ook eerder laag, weinig fans zagen er een absolute topgoalie in. Maar wel talentrijk.

Ook Rinne is erg talentrijk en is zeker en vast een groeier. Hij kan nog werken aan bepaalde mindere punten, maar moest er meteen staan. Het verwachtingspatroon was helemaal anders: Rinne moest in de voetsporen treden van Sels en dat is nooit makkelijk.

Lovre Kalinic is dan weer iets ouder en ervarener. Hij is midden de twintig gepasseerd, maar met zijn prijskaartje (3 miljoen euro) kwam ook wel een serieuze verwachting. Elke foutje werd bovendien meteen onder de loepe genomen.

Strafschoppen & reflexen

Jacob Rinne heeft een specialisme: strafschoppen pakken. IJzig kalm is hij en dat levert hem de bijnaam van een killer op. En hoe Matz Sels tegen Lyon in de Champions League een elfmeter wist te stoppen? Top.

Beide doelmannen beschikken overigens ook over kattenrappe reflexen, waarmee ze op hun lijn niet te onderschatten zijn. Die heeft ook Kalinic overigens ook: voor een man van twee meter ligt hij wel bijzonder snel tegen de grond.

Zwaktes?

Maar er zijn natuurlijk ook verschillen als het gaat op de sterktes en zwaktes. Met name op hoge ballen zit er een wezenlijk verschil tussen alle keepers.

In de box is Sels een autoriteit, die zich zelden zal mispakken en met zijn lengte boven iedereen uittorende. Rinne is ‘amper’ 188 centimeter lang, maar heeft het vooral moeilijk met timing op hoge ballen. Kalinic heeft dan weer zijn lengte mee, maar is soms wat te vooruitstrevend in het uitvoetballen – wat voor foutjes zorgt.

Slotsom

Jacob Rinne heeft heel veel talent en was qua profiel een goede opvolger voor Matz Sels. Toch werd zijn vertrouwen snel gebroken en werd hij te vaak vergeleken met de Sels aan het einde van zijn periode bij Gent – terwijl het eerlijker zou zijn om hem te vergelijken met het begin van diens Gentse carrière.

Kalinic kwam, zag en overwon dan weer meteen alle kritiek. Ook al maakte ook hij al foutjes, toch is hij de voorbije maanden steevast een van de beteren bij de Buffalo’s. Hij kostte ze een punt tegen Eupen, maar zonder hem waren ze misschien nooit in play-off 1 geraakt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

The Championship

Nieuwste reacties