Big in Japan en big in Belgium: Morioka en Kubo doen wat hun Japanse voorgangers niet lukte

Clint Vens
| 4 reacties
Big in Japan en big in Belgium: Morioka en Kubo doen wat hun Japanse voorgangers niet lukte

Japanse spelers in onze hoogste klasse betaald voetbal, het is tot nu toe geen succes gebleken. Tot de komst van Ryota Morioka en Yuya Kubo. Zij doen waar hun Japanse voorgangers niet in slaagden: excelleren in goals en assists.

Ryota Morioka (5 goals/10 matchen)

Ryota Morioka maakt al vanaf het seizoensbegin indruk met zijn elegante loopstijl, fluwelen balbehandeling en geniale doorsteekpasses. De Japanner is onder het Waasland-Beveren van Philippe Clement een absolute sterkhouder. Zijn statistieken liegen er dan ook niet om: 5 goals en 6 assists in 10 wedstrijden.

Yuya Kubo (13 goals/30 matchen)

Net als Morioka begon ook Yuya Kubo als een komeet aan zijn avontuur in België. In zijn eerste 17 wedstrijden wist hij 11 goals te scoren voor La Gantoise. De sushi-bomber deelde bovendien 2 assists uit. Dit seizoen deelt hij mee in de Gentse malaise en kan hij met 2 rozen in 13 matchen de lijn van vorig seizoen niet doortrekken. Al bij al blijft het een mooi gemiddelde, dat hij hoopt op te trekken onder nieuwbakken coach Yves Vanderhaeghe.

De voorgangers van onze twee Japanners in het Belgische voetbal deden het een pak minder goed. Een kort overzicht:

Masahiro Endo (0 goals/4matchen)

De eerste Japanner die op onze Belgische velden neerstreek (seizoen 2000-2001). Hij wist niet te scoren in de vier invalbeurten die hij kreeg bij Mechelen.

Takayuki Suzuki (5 goals/ 49 matchen)

Suzuki versierde een transfer naar RC Genk na een sterk WK in 2002 waar hij indruk maakte op tegenstander België. Hij kon echter niet scoren bij de Limburgers. Daarna speelde hij nog voor Heusden-Zolder waar hij wel 5 doelpunten maakte.

Kenzuke Nagai (0 goals/11matchen) en Yuji Ono (1 goal/65matchen)

Nagai en Ono werden beide aangetrokken door Standard toen Roland Duchâtelet daar nog de plak zwaaide. Ono wist het daar toch 3 seizoenen uit te zingen tot hij naar STVV werd getransfereerd. Ondanks vele minuten bij de Kanaries bleek hij ook daar niet dodelijk efficiënt te zijn voor doel. Nagai werd een complete flop bij de Luikenaars.

Nog een speciale vermelding voor Eiji Kawashima, die een sterkhouder was bij Lierse sterkhouder en zo een transfer afdwong naar Standard Luik. Daar kende hij een goede periode maar moest uiteindelijk toch vertrekken in zijn tweede seizoen na enkele mindere prestaties.

Opvolging?

Luidt het succes van Morioka en Kubo de ingang van enkele andere Japanse spelers? Het zou zomaar eens kunnen want recent kon u op Voetbalkrant.com lezen dat Sint-Truiden interesse heeft in ene Yosuke Ideguchi (dat kon u HIER lezen).

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties