Top&Flop Van Damme, VARmant, nieuwelingen, Malinwa, eindeseizoensblues, een spitsenprobleem bij Anderlecht en Malinovskyi

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 3 reacties
Van Damme, VARmant, nieuwelingen, Malinwa, eindeseizoensblues, een spitsenprobleem bij Anderlecht en Malinovskyi
Foto: © photonews

Alle goede (en slechte) dingen komen in drievoud. Hanne, Klaasje en Marthe bewijzen dat met K3 ondertussen al een paar jaar. Ook in de nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League gaan we op onze gekende manier nabeschouwen.

TOP

Jelle Van Damme

Club Brugge heeft de grinta (en het geluk?) van een kampioen momenteel. Net als in Eupen wist het ook nu een scheve situatie nog min of meer recht te zetten in het slot van de wedstrijd. Puntjes die in de eindafrekening het verschil kunnen maken.

Maar lange tijd hadden ze het bij blauw-zwart bijzonder moeilijk gehad om in de wedstrijd te komen. Met dank aan een opnieuw uitgekookt Antwerp, waar Jelle Van Damme voorop ging in de strijd. Kilometers malend op de linkerflank, uitpakkend met goede voorzetten die opleverden, … Een totaalprestatie.

VARmant

Waasland-Beveren moest de voorbije maand zowel succestrainer Philippe Clement als topspeler én kapitein Ibrahima Seck laten gaan. De Waaslanders dood, de Genkies hun brood? Welnee, want sinds dit weekend staat Waasland-Beveren zelfs weer boven Racing Genk in de stand.

Met dank aan een knappe zege tegen STVV, met een herboren Ryota Morioka. En met dank aan Sven Vermant, die durfde Jur Schrijvers tussen de lijnen brengen – hij liet meer zien dan min of meer naamgenoot Siebe in Genk – Anderlecht – in de plaats van Seck. Een goed debuut, met dank ook aan Wim Smet en de videoref, die perfect tussenkwamen na een handsbal.

Het weekend van de nieuwelingen

Spijtig voor de enkele nieuwkomers (we denken aan Marcq en Christiansen) die snel uitvielen bij hun nieuwe ploeg, want zij konden (nog) niet helemaal schitterend. Anderen deden dat wel. Koné scoorde voor Eupen, maar kon een nederlaag niet afwenden in Standard.

Hamdi Harbaoui van zijn kant was wél belangrijk voor een herboren Zulte Waregem – het had in competitie niet meer gewonnen sinds de thuismatch tegen KV Mechelen op … 28 oktober. Grange liet mooie dingen zien bij Charleroi, Gabulov deed het ook niet slecht voor Club Brugge en Saief was ook een streling voor het oog bij Anderlecht.

FLOP

Stresskip Malinwa

Acht nieuwe spelers haalde KV Mechelen binnen deze wintermercato. Drie van hen stonden in de basis (Tainmont, Beqiraj en Mera), nog eens drie (Sylla, Verdier en Camus) vielen in de tweede helft in.

Een serieuze kwaliteitsinjectie dus voor Jankovic, die ‘de luxe’ had om spelers als Claes uit de selectie van 20 te houden. En toch: op het veld waren het een bende stresskippen, makke schapen. En dus kregen ze het deksel op de neus. En mogen ze nog blij zijn dat Eupen in extremis verloor van Standard.

Eindeseizoensblues, nu al?

De strijd om play-off 1 heeft op papier nog nooit zo heftig gewoekerd als dit seizoen: de kloof tussen het nummer 6 en 14 is amper zes punten. En toch: diverse ploegen lijken nu al in het gezapig tempo van een gemiddelde match in play-off 2 te zijn vervallen.

Moeskroen liet zich al bij al gewillig naar de slachtbank leiden tegen Charleroi, STVV idem dito op bezoek bij Waasland-Beveren en ook van het spel van Oostende werd niemand écht wild – al leverde de efficiëntie wel zo goed als de redding op.

Een spitsenprobleem en een dommerik

Zelfs als je een elleboogje hebt moeten incasseren, moet je het verstand blijven bewaren. Je team in de steek laten met een domme tweede gele kaart? Dat is hoe het vooral niet moet, Ruslan Malinovskyi.

Genk miste zo voor de zoveelste keer dit seizoen dé kans om in de top-6 binnen te komen. Nochtans maakte ook Anderlecht geen grootse indruk. Integendeel: Ganvoula bewees met een flauwe prestatie eens te meer hoe groot het spitsenprobleem van paars-wit momenteel is.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties