En nu wordt het pas écht serieus: onze volgende zware hoofdschotel Brazilië onder de loep genomen

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 0 reacties
En nu wordt het pas écht serieus: onze volgende zware hoofdschotel Brazilië onder de loep genomen
Foto: © photonews

Het stond in de sterren geschreven en vrijdag is het zover: onze Rode Duivels mogen het opnemen tegen het grote en ronkende Brazilië. De eerste echte serieuze test op dit WK, maar mogelijk ook het eindstation voor Eden Hazard en co. Of zijn we nu te pessimistisch? Het wordt in ieder geval loodzwaar.

Het moet wel gezegd: de vlag is tegenwoordig indrukwekkender dan de lading bij de Brazilianen. Als we puur afgaan op de WK-prestaties hoeven we nu ook niet onder ons bed te kruipen van schrik. De Goddelijke Kanaries gingen in Groep E dan wel met de eerste plaats aan de haal, maar een vlekkeloos parcours legde het nu toch ook niet af.

Sterke punten

Het zo geroemde, flitsende en schrikwekkende sambavoetbal dat historisch verbonden, is met de Zuid-Amerikaanse voetbalgrootheid mochten we in Rusland nog niet bewonderen. Au contraire, het is allemaal nogal koel en zakelijk anno 2018. Brazilië doet wat het moet doen, niet meer, maar ook niet minder.

De klus klaren zonder glans en net daar(in) schuilt het gevaar. Net op het moment dat je denkt kans te maken, word je genadeloos afgestraft. Eén versnelling kan dodelijk zijn, concentratie is het codewoord.

Het grootste gevaar komt natuurlijk vanop de flanken met die twee hemelse voetballers Neymar en Willian. Thomas Meunier en Yannick Carrasco (of Nacer Chadli) zijn gewaarschuwd. Zelfs als ze niet in de match zitten, blijven ze levensgevaarlijk. Draait het collectief niet dan is er nog altijd de individuele klasse. 


Dé sterspeler 

We hebben hem al vermeld: Neymar. De 26-jarige superster van PSG staat in de wereldpikorde maar een trapje lager dan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Zorgeloos was zijn voorbereiding niet - het godenkind stond drie maanden aan de kant met een voetblessure - maar langzaam maar zeker groeit hij naar zijn topvorm toe. 

Op dit WK scoorde hij nog 'maar' twee keer, maar het waren wel telkens belangrijke doelpunten, tegen Costa Rica en Mexico brak hij telkens de ban. Je mag hem werkelijk geen minuut uit het oog verliezen. Dat hij vaak enkel foutief af te stoppen valt, werd in Rusland ook al afdoende bewezen. 


Ander gevaarlijk volk

Maar er is zoveel meer dan Neymar: Willian is op de andere flank een al even gevaarlijk heerschap, dat bovendien over een fenomenale trap beschikt. Idem voor 'Phil' Coutinho. De gewezen spelmaker van Liverpool - nu bij Barcelona - gaf tegen Zwitserland al zijn visitekaartje af met een verbluffende rake knal in de verste hoek. En dan loopt er voorin ook nog een woelwater annex toptalent als Gabriel Jesus rond. Jawadde zeg!


Zwakke plekken

Vrees niet, dit wordt geen blanco alinea bij gebrek aan tere punten bij de Seleção. De sterkte van de Brazilianen - die duizelingwekkende flanken - kan je tevens ook een zwakte noemen. Want er zal wel degelijk ruimte liggen in de rug van de immer offensief denkende Neymar, Willian, Fagner (of Danilo) en Marcelo.

Voor onze flanken is het zaak om de rollen om te draaien en te profiteren van de ruimtes in de hoeken. Als we erin slagen om met de geroemde animatie in ons spel met de vele positiewissels de zijkanten te benutten dan kan het link worden voor het wat statische centrale duo Miranda-Thiago Silva.




Niet meer van de jongsten dat duo, daar moeten Romelu Lukaku, maar meer nog misschien Eden Hazard en Dries Mertens in de box van profiteren. Extra voordeel voor de Belgen is de afwezigheid van de geschorst pitbull op het middenveld Casemiro. Het kan alleen maar helpen om de slag om de middenstrook te winnen. 

En tot slot: onderschatting. Brazilië met Neymar op kop voetbalt erg zelfbewust, maar flirt vaak met de grens van arrogantie. Zij zijn topfavoriet. Enkel kwalifcatie is goed genoeg en daar kan de underdog van profiteren. Geen druk, we kunnen vrijuit spelen want we hebben niks te verliezen. Geloof in eigen kunnen, no fear boys.







Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties