Mister 500: enkele bijzondere wedstrijden in het jubileum van Francky Dury

Mister 500: enkele bijzondere wedstrijden in het jubileum van Francky Dury
Foto: © SDG

Volg Zulte Waregem nu via WhatsApp!

De match tegen Waasland-Beveren wordt voor Francky Dury een belangrijke én bijzonder. Hij mag namelijk tien keer goud vieren. Terugblik op een fenomeen.

429 competitiematchen, 40 bekerwedstrijden, 2 Supercups en 28 wedstrijden in Europa maken 499. Francky Dury hoort al bij de meubelen van Zulte Waregem en zit zaterdag voor de 500e keer in de dug-out van Zulte Waregem op het hoogste niveau, sinds 2005.

Hij was ook daarvoor natuurlijk al coach van Essevee, maar enkel qua wedstrijden op het hoogste niveau zit hij dus al aan tien keer goud, toch wel opmerkelijk en zeker in de huidige tijden waar coaches soms sneller ontslaan worden dan ze worden aangesteld.

206 - 110 - 183

Eventjes trok hij naar AA Gent en later ook bij de KBVB, waar hij de beloften coachte, maar snel kwam hij terug naar de Gaverbeek - waar hij het ondertussen al meer dan zes jaar uitzingt. Hij heeft bovendien nog een contract tot 2023. Van de eerste 499 wedstrijden won hij er liefst 206, verloor hij er 183 en speelde hij 110 keer gelijk. Een terugblik op een paar belangrijke matchen.

De eerste

De eerste keer dat Francky Dury met Zulte Waregem op het hoogste niveau acteerde was eigenlijk in de Beker van België in het seizoen 2004-2005. In de 1/16e finales werd verloren op bezoek bij STVV, na een ware penaltythriller: 10-9.

De eerste competitiematch

Zulte Waregem kwam als een team van semiprofs terecht in de Jupiler Pro League en verbaasde meteen in zijn eerste seizoen. Het speelde bijzonder goed mee in de linkerkolom én won meteen ook de Beker van België.

Match 1 was meteen een schot in de roos. Op bezoek bij AA Gent werd flink uitgehaald, goed voor een 1-3 overwinning. Sergeant, Leleu en Van Nieuwenhuyze deden het Ottenstadion helemaal verstommen op 6 augustus 2005.

De terugkeer

Eind 2011 zat Zulte Waregem in moeilijk vaarwater en haalde het Francky Dury terug naar de Gaverbeek voor een 'operatie redding'. In de eerste vijf wedstrijden werd twee keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld, het probleem was meteen opgelost.

De eerste wedstrijd sinds de terugkeer was een thuismatch tegen KRC Genk. Naessens en Simaeys zorgden voor de doelpunten. 

De zuurste?

Een 1-1 met een doelpunt van Jens Naessens, het is niet altijd reden tot juichen. In het Astridpark kwam Zulte Waregem op speeldag 10 van play-off 1 op voorsprong dankzij Naessens, een afgeweken vrije trap van Biglia zorgde er vijf minuten later voor dat er géén titelfeest kwam in Zulte en Waregem.

De successen

Naast de tweede plek in de competitie wisten de troepen van Francky Dury zich met twee keer de Beker van België én nog een paar andere Europese kwalificaties de afgelopen jaren te laten gelden in België. Vorig seizoen hoorden ze zelfs al even bij de G5 op basis van resultaten, het maakt ze eens te meer de 'Best of the Rest'.

Het leverde hem doorheen de jaren ook heel veel individuele prijzen op, ook bij ons werd hij al eens tot Coach van het Jaar gekroond. Een heel mooie carrière dus ... Al droomt Dury vermoedelijk dat het voor 2023 toch een keer écht raak is? "We pakken ze één voor één."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties