Analyse "Meer als Brugge worden..." In die optiek zitten Coucke en Vanhaezebrouck helemaal op dezelfde lijn (al moet Coucke wel balanceren)

"Meer als Brugge worden..." In die optiek zitten Coucke en Vanhaezebrouck helemaal op dezelfde lijn (al moet Coucke wel balanceren)

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

"We willen in die optiek meer als Brugge worden..." Toch wel een vreemde uitspraak van een trainer van Anderlecht. Niet? Nee, niet echt, want het gaat hier over het stokpaardje van Hein Vanhaezebrouck. En toevallig heeft hij dat gemeen met zijn voorzitter.

Beiden om hun eigen redenen uiteraard. Hein en Marc willen het vuur van Jan Breydel ook zien oplaaien in hun eigen Astridpark. Het is al jaren zo dat Club Brugge deels door zijn publiek matchen naar zich toe kan trekken of over dode momenten heen geraakt. Iets waar Vanhaezebrouck bij al zijn clubs naar streeft. Vorig seizoen keek hij toch met enige jaloezie richting West-Vlaanderen.

Twee maatpakken

Met zijn nieuwe voorzitter heeft hij een medestander gevonden. Vanhaezebrouck mocht bij de verbouw van het stadion ook ideeën opperen bij Coucke. Hein moeit zich enkel met het sportieve, maar de sfeer in het stadion hoort daarbij. Coucke zelf zat met een dubbele opdracht, net zoals hij als voorzitter twee pakken draagt.

In het ene pak is hij de romanticus die de emotie in een voetbalstadion wil voelen, in het andere kostuum is hij de pragmatische, harde zakenman. Het werden dus harde beslissingen waarmee hij beide doelen kon realiseren: meer sfeer en meer vips. Uiteraard trapte hij daarmee op enkele tenen, maar dat was onvermijdelijk.

Dat hij veel supporters hun plaats 'afpakte' lag moeilijk, maar de verruimde spionkop deed zondag toch al zijn werk. Dat er van de vele vip-plaatsen geen ambiance verwacht moet worden, dat had Coucke ook wel al door. Zij brengen vooral meer geld in het laatje. Maar terug naar 'meer Brugge worden'...

Het lijkt contradictorisch: meer vips en toch meer ambiance willen... In Brugge zit de eretribune wel evenveel mee te roepen en te juichen als de rest van het publiek. Het gaat wel nog een hele tijd duren voor Anderlecht het elitaire grotendeels afgeworpen heeft. Je gaat immers niet springen als een gek in de Anderlechtse hoofdtribune, dat is 'not done'. Iets waar Coucke absoluut verandering in wil brengen.

"Ze moeten schrik hebben om naar Anderlecht te komen. Niet het gevoel hebben dat ze hier iets kunnen rapen!" 48 thuismatchen was Brugge ongeslagen vooraleer Anderlecht daar zelf vorig seizoen een einde aan maakte. Dat is wat Hein wil. Nu nog alles verenigen met de financiële wensen van Coucke...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties