Analyse Grootste probleem bij Anderlecht: iedereen schuwt de verantwoordelijkheid, niemand neemt de touwtjes in handen op het veld

Grootste probleem bij Anderlecht: iedereen schuwt de verantwoordelijkheid, niemand neemt de touwtjes in handen op het veld
Foto: © photonews

Je kan een gebrek aan kwaliteit oprakelen bij Anderlecht om die eerste helft te verklaren, maar het probleem zit dieper. Met het gebrek aan leiding op het veld, komt ook het gebrek aan voetbalintelligentie bij de meeste spelers.

Club Brugge heeft Hans Vanaken en Ruud Vormer, Racing Genk heeft Alejandro Pozuelo en , Standard heeft Razvan Marin, Gojko Cimirot... Ja, zelfs Eupen heeft een brein rondlopen in de vorm van Luis Garcia. Die laatste zal misschien nog wel de meest bepalende van alle voorgenoemde zijn, want hij denkt voor iedereen op het veld, terwijl bij de andere ploegen de verantwoordelijkheid gedeeld wordt.

Tactisch bijsturen

Maar noem ze eens op bij Anderlecht die tactisch kunnen bijsturen op het veld zonder de hulp van hun coach? Kums en Trebel? De ene is geen grote roeper, de andere is zelf op zoek naar zijn niveau. En dan heb je een probleem, want de rest is ofwel te jong of heeft niet de capaciteiten om bij te sturen.

Dat kwam tegen Eupen bijzonder pijnlijk aan het licht. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat je Luis Garcia geen ruimte mag geven om het spel te verdelen, laat staan hem te laten trappen. Einstein komt er ook niet aan te pas om te weten dat als je maar één grote jongen (Santini) hebt, het weinig zin heeft om lange ballen te versturen.

Nog dringender dan creatieve speler

Of dat je rugdekking moet geven als een Bornauw tegen een snelheidsduivel als Toyokawa staat. Het komt allemaal neer op hetzelfde: iemand moet op het veld de touwtjes in handen nemen. En die is er niet. Nog meer dan een creatieve speler - pas op: die hebben ze ook nodig - moeten ze iemand halen met présence, leiderschap en een voetbalbrein.

Groot probleem daarbij: zoek die maar eens in de winter voor een betaalbare prijs. Als u er kent, één adres: Théo Verbeecklaan 2, 1070 Anderlecht. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties