Raad van State zorgt niet voor vertraging, makelaarsvereniging wil strikte regels: "Meer dan tweehonderd makelaars zijn niet in orde, ik vind het raar dat clubs daar zaken mee doen"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Raad van State zorgt niet voor vertraging, makelaarsvereniging wil strikte regels: "Meer dan tweehonderd makelaars zijn niet in orde, ik vind het raar dat clubs daar zaken mee doen"
Foto: © SC

Toen Propere Handen in alle hevigheid losbarstte, werd ook de politiek wakker. Er moest een wettelijk kader komen inzake de makelaars in de sport. Een federaal wetsvoorstel werd vernietigd door de Raad van State, maar een grote tegenslag is dat niet.

Dat vertelt Jesse De Preter, voorzitter van makelaarsvereniging BFFA in een gesprek met Voetbalkrant.com. "Het heeft ons niet verrast, we hebben al een maand geleden aangekondigd dat het wetsvoorstel de grondwettelijke test niet zou doorstaan. Door dat risico werkten we met de overheid al aan plan B vanaf onze oprichting."

"Dat voorstel wordt veel uitgebreider dan enkel een verplichte licentie voor makelaars. Wij willen zo snel mogelijk een strikte reglementering voor de sector." Een reglementering die als het kan ook toegepast wordt. "Er zijn al regels op dit moment. Zowel op federaal, gewestelijk als op FIFA-niveau. Alleen werden die niet toegepast."

Meer dan tweehonderd makelaars niet in orde

"Volgens de regelgeving van de FIFA, die in voege ging in 2015, moet ik mij als makelaar aansluiten bij de KBVB om contracten te kunnen afsluiten. Met meer dan vierhonderd hebben we dat destijds gedaan, maar intussen zijn er al meer dan tweehonderd makelaars niet in orde. Dat staat zelfs openbaar op een lijst van de KBVB. Maar toch blijven die mensen actief. Ik vind het raar dat een club samenwerkt met een makelaar die niet in orde is."

Nochtans zijn er ook straffen voorzien in het huidige wettelijk kader. "Er zijn heel zware boetes, zelfs gevangenisstraffen mogelijk, maar dat werd nog geen enkele keer toegepast. Ik heb weet van klachten die ingediend werden, maar door een gebrek aan specialisatie bij de overheid werd daar geen gevolg aan gegeven. Het is ingewikkelde, specifieke materie. Intussen weet de overheid ook dat daar expertise voor nodig is. Idealiter zouden er specifiek mensen toegewezen worden die niets anders doen dan zulke zaken onderzoeken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties