Toonaangevende analist laat zich uit over play-offs: "Ik behoor niet tot de voorstanders"

Bart Somers
Bart Somers
| 11 reacties
Toonaangevende analist laat zich uit over play-offs: "Ik behoor niet tot de voorstanders"
Foto: © photonews

De play-offs zijn in het Belgische voetbal aan hun tiende editie toe. Omdat Peter Vandenbempt nooit een blad voor de mond neemt, waren we nieuwsgierig naar wat hij er voor de camera's van Sporza over te zeggen had.

Een eerste punt waarover de Sporza-analist het niet eens is met sommige anderen is dat het niveau van onze ploegen er dankzij deze formule op vooruit is gegaan. Recentelijk stegen we van 14 naar 8 op de Europese ranking. De oorzaak moeten we volgens Vandenbempt elders zoeken. “Ons niveau is gestegen. Ik zeg dan: dat heeft niets met de play-offs te maken. Wel met een meer dan verdubbeling van de tv-gelden. 10 jaar geleden spraken we over 35 miljoen euro, de laatste jaren is dat opgedreven naar 80 miljoen euro.”

De analist ziet twee grote pluspunten aan het huidige formaat: de dynamiek die er gecreëerd wordt tijdens de gewone competitie, in de race om erbij te zijn, en de spanning in PO1. “Iedereen kijkt uit naar die 2 maanden van topwedstrijden tussen de beste ploegen van het land.  Dus die spanning is zeker een positief gegeven.”

Niet uitleggen aan een normaal mens

Wat Vandenbempt tegen de schenen stoot, is dat deze competitieformule niet voor iedereen goed is, en dat bijna uitsluitend de teams in de kopgroep er baat bij hebben. Voor ploegen als KV Mechelen (op de bekerfinale na) en Lokeren, die maandenlang geen wedstrijden zullen afhaspelen, is het al helemaal triest. “Ik denk dat iedereen ervan overtuigd is dat het abnormaal is dat het seizoen van Lokeren of KV Mechelen 2 weken geleden al geëindigd is. Die zitten zonder voetbal tot begin augustus. Dat kan je niet uitleggen aan een normaal mens.” Play-off 2 noemt hij, ondanks de inspanningen om het interessanter te maken, een verdomhoekje.

Te veel profploegen in België

De meest opvallende stellingen van Peter Vandenbempt zijn misschien wel dat teams in het jaar beter zouden spelen zonder halvering van de punten, en dat er te veel profploegen zijn in België. “Als je spanning artificieel moet creëren in de sport, is er iets mis. Ik ben ervan overtuigd dat als er geen halvering is van de punten, de ploegen beter hun best zullen doen om te zorgen dat ze beter staan op het einde van de reguliere competitie.” En tot slot: “Als heel veel van onze clubs uit noodzaak in handen komen van buitenlandse investeerders, dan wil dat zeggen dat ze op een of andere manier niet leefbaar zijn als profclub. Dan is de vraag of je niet op een lager niveau moet voetballen en je fans plezieren.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties