TP Mazembe: maakt Congolese topclub na Standard en Racing Genk nu ook Anderlecht rijk?

Simon Wauters
Simon Wauters
| 5 reacties
TP Mazembe: maakt Congolese topclub na Standard en Racing Genk nu ook Anderlecht rijk?

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Woensdag liet TP Mazembe weten dat Mechack Elia en Arsene Zola op korte termijn naar Anderlecht vertrekken voor een proefperiode. In het verleden maakten al wel meer spelers de overstap van de Congolese topclub naar de Jupiler Pro League.

Veertien jaar geleden haalde Heusden-Zolder al Dieudonné Kalulika naar België. Die zou uiteindelijk een tiental Belgische clubs afschuimen alvorens in de zomer van 2018 zijn schoenen aan de haak te hangen.

Eén jaar na Kalulika haalde ook Anderlecht er een speler weg: het huurde de toen twintigjarige Dieumerci Mbokani. Hoewel er geen twijfel bestond over zijn kwaliteiten, besloot Anderlecht hem toch niet definitief over te nemen omwille van zijn gedrag.

Standard profiteerde en haalde Mbokani binnen voor 1,2 miljoen euro. Drie jaar, twee titels en vijftig doelpunten later verkochten de Rouches hem voor zeven miljoen euro aan Monaco. Anderlecht haalde hem in 2011 terug naar België. Intussen speelt hij voor Antwerp.

In 2012 haalde Anderlecht met Patou Kabangu en Bedi Mbenza twee spelers weg bij TP Mazembe. Een succes werd het niet. Mbenza werd al na 334 minuten doorgestuurd. Kabangu scoorde drie keer in 419 minuten, maar keerde toch snel terug naar Congo.

In januari 2016 kocht Racing Genk Ally Samatta voor 800.000 euro van Mazembe. Op drie en een half seizoen tijd speelde hij 163 wedstrijden voor Racing Genk, waarin hij 66 keer de weg naar doel vond. Intussen is er al een bod van veertien miljoen euro binnengelopen voor de Tanzaniaan.

In de zomer van 2017 haalde Standard drie spelers definitief weg bij Mazembe. Jonathan Bolingi werd uiteindelijk voor 750.000 euro verkocht aan Antwerp, Merveille Bokadi veroverde in februari een basisplaats bij de Rouches… na het vertrek van die derde transfer van Mazembe: Christian Luyindama. Zijn transfer leverde Standard in totaal acht miljoen euro op.

Als Elia óf Zola op termijn het niveau Mbokani, Samatta of Luyindama kan evenaren, mag Anderlecht zich alvast in de handen wrijven. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties