Interview Technisch directeur Belgische refs: "Het is de bedoeling om nul VAR-interventies te hebben, maar..."
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Tubeke
| 3 reacties

Bertrand Layec legde zwaar de nadruk op de autoriteit van de refs

Technisch directeur Belgische refs: "Het is de bedoeling om nul VAR-interventies te hebben, maar..."
Foto: © photonews

Bertrand Layec, de technisch directeur van het Referee Department, wil "mannen zien". Dat wil zeggen dat zijn refs met autoriteit op het veld moeten staan en met fouten kunnen omgaan.

Meneer Layec, de Belgische arbitrage kan wel een boost gebruiken?

"We moeten inderdaad het vertrouwen terugbrengen. Dat van de buitenwereld in onze arbitrage, maar ook het vertrouwen van de refs zelf. Ik kan me inbeelden dat er twijfels waren rond de objectiviteit van sommige refs na al wat er gebeurde. Dat shockeerde mij ook. Nu willen we iedereen overtuigen dat onze refs een objectief voor ogen hebben en de juiste overtuiging hebben."

Een 100 procent juiste arbitrage? Dat is toch een utopie?

"Tuurlijk. Onze refs zijn klaar voor het seizoen, maar dit is zoals een voetbalploeg. Anderlecht, Brugge, Genk... die zijn ook nog niet 100 procent klaar op dit moment. Maar de eerste fluitsignalen zijn wel even belangrijk als de eerste passes van een ploeg."

U hebt blijkbaar zwaar de nadruk gelegd op de autoriteit die een ref moet uitstralen?

"Een ref moet een manager zijn op het veld. Het is zoals in een bedrijf. Je kan niet gewoon orders lopen geven. Je moet de sterke en de zwakkere momenten kunnen beheersen. Het Belgisch voetbal heeft een positief imago nodig en daar moeten alle actoren aan meewerken. Het is belangrijk dat spelers, coaches en refs respect voor elkaar tonen."

Volgende week zit u samen met de clubs. Gaat u daar benadrukken dat er minder uitbarstingen richting refs moeten zijn?

"Ik wil een betere band met de clubs. Onze refs zullen tijdens het seizoen de clubs ook gaan bezoeken. Dat heb ik in Frankrijk ook geïntroduceerd. Ze moeten weten wat de problemen zijn van de clubs, van de spelers... "

"Maar de clubs moeten ook de refs leren kennen. De communicatie moet beter, er moeten banden gesmeed worden. Ze moeten inzien dat refs ook atleten zijn. Hoe meer communicatie buiten het veld, hoe makkelijker het gaat tijdens de match. Er zal uiteraard nog kritiek komen, maar dan verwacht ik mannen te zien."

En de VAR? Want die lag ook onder vuur...

"Er waren inderdaad te veel interventies en niet altijd de juiste. Daarom hebben we ook alle niet-actieve refs uit het busje gehaald. Het was essentieel dat er actieve refs in zaten. De bedoeling is eigenlijk om nul interventies te krijgen. We moeten de ref op het veld zijn werk laten doen. Maar het is menselijk onmogelijk om alles te zien. Een handsbal gaat soms zo snel dat je bijvoorbeeld beelden nodig hebt."

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties