Interview Professor Ethiek biedt oplossingen voor racisme aan: "Maar dat kan enkel met een duidelijke grens en als je die overschrijdt..."
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Brussel
| 3 reacties

Professor Ethiek Ignaas Devisch biedt oplossingen voor racisme aan

Professor Ethiek biedt oplossingen voor racisme aan: "Maar dat kan enkel met een duidelijke grens en als je die overschrijdt..."
Foto: © photonews

Er zal harder opgetreden worden tegen racisme en discriminatie, dat heeft de Pro League duidelijk gemaakt met het handboek dat ze opgesteld hebben. Niks te vroeg, zegt professor Ignaas Devisch van de Universtiteit Gent.

De tijden zijn veranderd. Wat vroeger als 'normaal' beschouwd werd, ligt nu veel gevoeliger. Terecht ook... "De gevoeligheid tegenover racisme is gestegen", aldus Devisch. "Vroeger was het veel erger, maar terwijl we nu rookvrije stadions hebben, zouden we ook racismevrije stadions moeten hebben. Het is tijd voor een #metoo omslag."

We worden tegenwoordig met de voorbeelden om de oren geslagen. Zondag nog was er een geval in Nederland waarbij er weer oerwoudgeluiden gemaakt werden. Volgens Devisch gaat dat niet ophouden tot er een duidelijke reglementering met sancties op plaats is gezet.

Club Brugge heeft al een duidelijke ethische code

"Een wet schept een kader. Een duidelijk kader waarbij wordt vastgesteld: hier is de grens. Als je die grens overschrijdt, volgt er ook een sanctie. Nu is er een soort vrije zone en daarom blijft men ook doorgaan", aldus de professor die er een hele verhandeling over schreef: 'Neen tegen neen tegen racisme'.

"Op de lange termijn kan je enkel een omslag creëren door mensen te gaan sensibiliseren. Maar daar moet je nu mee beginnen. Als je tegen 2022 een verandering wil zien, moet je in 2020 al beginnen. Duidelijke maatregelen om te tonen dat het niet toegelaten is. Je mag racisme gewoon niet tolereren. Bij Club Brugge is daar een duidelijke ethische code voor geschreven. Je kan het niet allemaal oplossen, want het zit in de maatschappij, maar de vraag is: hoe reageren we erop zodat het geen plaats/kans meer krijgt?"

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties