Portret: AS Roma: niet meer de topclub van weleer, maar talent zat

Portret: AS Roma: niet meer de topclub van weleer, maar talent zat
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

AA Gent neemt het in de zestiende finales van de Europa League op tegen AS Roma. De Romeinen zijn niet meer de topploeg van weleer, maar barsten nog steeds van het individuele talent. En met Dzeko hebben ze een goalgetter in hun rangen.

Er is nog leven in Roma na het vertrek van Daniele De Rossi en Francesco Totti. De Romeinen plaatsten zich voor de Europa League door de zesde plaats in de Serie A vorig seizoen, op ruime achterstand van het ongenaakbare Juventus.

EUROPA LEAGUE

Roma werd uitgeloot in een poule met Mönchengladbach, Basaksehir en het Oostenrijkse Wolfsberg. Roma begon met een ruime zege en twee gelijke spelen aan het toernooi. Op speeldag vier gingen de Romeinen onderuit op bezoek bij Mönchengladbach. Op bezoek bij het Turkse Basaksehir stelden de Italianen orde op zaken, door met 0-3 te gaan winnen. Op de slotspeeldag volstond een gelijkspel tegen het al uitgeschakelde Wolfsberg om de volgende ronde te bereiken.

Eindstand:

1) Basaksehir              10

2) AS Roma                  9

3) Mönchengladbach    8

4) Wolfsberg                 5

SERIE A

In eigen land doen de troepen van trainer Paulo Fonseca het behoorlijk. Na zestien speeldagen staan de Giallorossi op een vierde stek met 32 punten, zeven minder dan het leidersduo Inter en Juventus. Met amper twee nederlagen op zestien speeldagen blijkt AS Roma een moeilijk te ontgrendelen ploeg, dat weinig doelpunten slikt.

TYPEPLOEG

Ondanks dat AS Roma niet meer de topclub van weleer is, lopen er toch nog een heleboel spelers rond met heel wat kwaliteit.

Paulo Fonseca opteert quasi altijd voor een 4-2-3-1 systeem,  met Edin Dzeko als diepste man. De Bosniër is in de nadagen van zijn carrière nog steeds heel belangrijk voor zijn club door zijn balvastheid en garantie op doelpunten. Dzeko wordt veelal omringd door drie creatieve middenvelders Perotti, Zaniolo en Pellegrini. De Armeen Mikhitaryan is ook een optie, al zit hij regelmatig op de bank. Ook het Nederlandse talent Justin Kluivert staat onder contract bij de Romeinen.

De twee verdedigende centrale middenvelders zijn Veretout en Diawara. Heel belangrijk in de recuperatie en zorgen voor het evenwicht in de ploeg. 

De verdediging bulkt van de ervaring. Fazio en de geblesseerde Chris Smalling spelen al het ganse seizoen op hoog niveau. Florenzi en Kolarov dweilen nog steeds hun flank en zorgen voor veel gevaar met hun infiltraties.

VERLEDEN: afstraffing in 2009

In 2009 stond AA Gent in de derde voorronde van de Europa al eens oog in oog met AS Roma.   De heenwedstrijd in het Stadio Olimpico ging met 3-1 verloren, maar het was vooral in de terugwedstrijd dat de Buffalo’s de kelk tot op de bodem moesten ledigen. Het werd maar liefst 1-7 in het Jules Ottenstadion, met onder meer een hattrick van Totti en een doelpunt van de nog piepjonge Okaka, die later nog bij Anderlecht passeerde. Tim Smolders redde de eer voor AA Gent, dat kansloos onderuit ging, maar zich achteraf verongelijkt voelde door de matige spelleiding.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties