Topvoetballers en hun fobieën, van vliegtuigen tot kikkers

Topvoetballers en hun fobieën, van vliegtuigen tot kikkers

Angststoornissen zijn intense en irrationele angsten voor een specifiek object, situatie of activiteit. Mensen die niet lijden aan angststoornissen beschouwen ze meestal als overdreven of onredelijk omdat ze interfereren met iemands vermogen om normaal te leven.

Zou je denken dat sommige van de bekendste voetballers extreme angsten hebben? Laten we eens kijken naar de top 6 angsten van voetballers, van de meest voorkomende tot de meest ongewone.

Let op dat we afbeeldingen zullen laten zien van veelvoorkomende fobieën, waaronder kikkers en vliegtuigen. Als je weet dat je gevoelig bent voor dit soort inhoud, raden we je aan om een ander interessant onderwerp te lezen.

Dennis Bergkamp - Aviophobia

Dennis Bergkamp is een gepensioneerde voetballer die door velen wordt beschouwd als het opvallendste talent van zijn generatie, ook al miste hij talloze voetbalwedstrijden.

Zijn grootste angst was de angst voor vliegen, bekend als aerofobie. Sommigen geloven dat het incident tijdens het Wereldkampioenschap van 1994 waarbij de motor van het vliegtuig van het Nederlandse nationale team uitviel hieraan heeft bijgedragen, terwijl anderen geloven dat zijn angst begon toen een journalist een bomgrap maakte waardoor een vlucht werd vertraagd.

In zijn autobiografie schreef hij dat zijn extreme angst het meest ontwikkelde tijdens zijn eerste seizoen bij Inter toen hij en zijn team met kleine vliegtuigen moesten reizen. Hij zocht psychiatrische hulp in 1996 en weigerde met het vliegtuig te reizen, waardoor hij meerdere wedstrijden miste.

Phil Jones - Elevatophobia

Phil Jones is een bijgelovige Engelse speler met een indrukwekkend aanpassingsvermogen en verdedigende speelstijl. Hij heeft vele titels gewonnen in zijn carrière, waaronder de Premier League, F.A. Cup en de UEFA Europa League.

Zijn fobie voor liften is een van de meest voorkomende en is bestudeerd door specialisten. Ze beschouwen dit als een combinatie van agorafobie (de angst voor drukke open ruimtes) en claustrofobie (de angst voor kleine ruimtes).

Eén ding is zeker: Phil Jones neemt altijd de trap als hij geen haast heeft of zich in een nieuwe omgeving bevindt.

David Beckham - Ranidaphobia

De eerste op onze lijst is de gepensioneerde Engelse legende die met Manchester United zes Engelse Premier League-titels, twee F.A. cups en de UEFA Champions League in 1999 won.

David Beckham bezocht in 2014 het Amazoneregenwoud voor de BBC en kwam behalve alligators, slangen en andere zeer giftige dieren ook amfibieën tegen.

Hij werd bang van kikkers, vooral van een oranje giftige kikker, en realiseerde zich dat hij een irrationele angst voor kikkers had.

Olivier Giroud - Masklophobia

De Franse aanvaller Oliver Giroud hielp het Franse nationale team naar de finale van het WK en behaalde talrijke titels, waaronder twee Bronzen Schoenen.

Eén ding wat dit natuurtalent niet kan doen, is omgaan met zijn Masklophobia. Zijn acute angst voor een personage uit een televisieshow uit de jaren 80 achtervolgt hem nog steeds. Alf is de vreemd uitziende alien die Oliver Giroud laat krimpen sinds hij 10 jaar oud was.

Jesus Navas - Chronische heimwee

Jesus Navar is de fantastische rechtervleugeldribbelaar die Sevilla F.C. en Manchester City hielp om titels te winnen. Hij is een familieman en dit vertaalt zich in een vreemde angst.

De Spaanse voetballegende heeft een vreemde fobie om niet thuis te zijn. Heimwee maakte hem paranoïde en angstig als hij niet in de buurt van zijn familie was. De voetballer ging naar therapie en overwon het, maar verklaarde herhaaldelijk dat het niet gemakkelijk was om ermee om te gaan.

Wayne Rooney - Sedatephobia

Wayne Rooney, voormalig aanvaller en huidige voetbalmanager van de Major League Soccer Club D.C. United, VS, staat als laatste op onze lijst.

Sedatephobia is de angst voor stilte. De voetballer kan niet slapen of zich volledig op zijn gemak voelen zonder geluid om hem heen. Hij verklaarde meerdere keren dat hij de stofzuiger of de haardroger van zijn vrouw gebruikte om te kunnen slapen en rusten.

Wat kan er gedaan worden om deze angsten te overwinnen?

Mensen met fobieën, inclusief voetballers, ervaren vaak fysieke symptomen zoals aritmie, verhoogde hartslag en duizeligheid wanneer ze getriggerd worden. Hoewel voetballers het geld hebben om hun fobieën te behandelen met medicatie, therapie of zelfs hypnose, willen of hebben ze niet allemaal de tijd om dat te doen.

Naast deze levende legendes leven ook andere mensen met fobieën. Sommige angsten zijn meer begrijpelijk, zoals de angst voor ongelukken of aangevallen worden door wilde dieren, die het meest voorkomen en wijdverspreid zijn. Maar zelfs bij deze angsten zijn de kansen op een tragedie klein.

Diverse odds specialisten van CasinoAlpha hebben berekeningstabellen gemaakt om deze verklaring te demonstreren. Hoe ongewoner de angst is, hoe lager de kans dat het je daadwerkelijk schade toebrengt. Bovendien zijn sommige angsten niet schadelijk, maar je geest zal altijd proberen je anders te laten geloven.

Adem uit!

Specialisten raden een tienstappenplan aan om kalm te blijven tijdens een paniekaanval veroorzaakt door een fobie. Het is aangetoond dat het werkt, zelfs voetballers maken er gebruik van.

Je moet je concentreren op je ademhaling en het werkelijke gevaar van de situatie begrijpen. Is de kans op een haaienbeet hoog als je ver van de oceaan in de zon ligt te bakken? Blijf rustig en richt je op wat relevant is, zelfs als het moeilijk is.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties