Rode Duivels zonder problemen langs Azeri

Dirk Pieters

Volg België nu via WhatsApp!

Woensdagavond namen de Rode Duivels het op tegen Azerbeidzjan. De ploeg van René Vandereycken won vlot van het nummer 117 op de wereldranglijst. Het werd 3-0 in het Constant Vanden Stock. Voor de rust zorgde Simons vanop de stip voor de openingstreffer. In de tweede helft zorgden Vandenbergh en Dembele voor de 3-0 eindstand. In de slotfase kreeg Dembele nog wel een rode kaart.

De Rode Duivels begonnen uitstekend met een enorme kans na amper drie minuten. Kevin Vandenbergh liet hem echter onbenut. Hij schoot te zwak op de bezoekende doelman. Dat was wel het enige gevaar in de beginfase. De bezoekers hielden de Belgen goed van het eigen doel. Nog voor het kwartier kregen Goor en Van Buyten een domme gele kaart. Voor de Anderlecht-speler wou dat ook meteen zeggen dat hij de partij tegen Polen zal moeten missen. Na achttien minuten kopte Vandenbergh bijna raak, maar de bezoekende doelman haalde de bal mooi uit de korte hoek. Nog voor het halfuur kwamen de Rode Duivels op voorsprong. Emile Mpenza ging neer in de zestien en Timmy Simons zette de strafschop beheerst om. Na het doelpunt zakte het tempo bij de thuisploeg, en kregen de bezoekers een goede mogelijkheid. Sokolov kopte van dichtbij hard op doelman Stijnen. De Belgen gingen rusten met een 1-0 voorsprong.

De tweede helft was nog maar net begonnen of Kevin Vandenbergh verdubbelde de score na een mooie pas van Geraerts. De Duivels lieten na de 2-0 de gaspedaal even los, maar al snel leek dat niet de juiste oplossing. De bezoekers begonnen beter te spelen en het publiek pikte dit niet. Nog voor het half uur nam de ploeg van Vandereycken opnieuw het initiatief en Vandenbergh schoot knap op doel, maar de redding was zowaar nog mooier. Met nog tien minuten te gaan zorgde de ingevallen Dembele met het hoofd voor de 3-0. In de slotfase kreeg diezelfde Dembele nog rood na 'natrappen'. De eerdere aanslag van een speler van Azerbeidzjan bestrafte de scheidsrechter maar met geel.

België wint dus en blijft daarmee in de running voor een EK-ticket. De volgende wedstrijd is er opnieuw een heel belangrijke: thuis tegen Polen. [THAN]