Refs 1, schoffies 0: Collina en Busacca verklaren oorlog aan valsspelers op het WK: "met 35 camera's missen we NIETS"
Sander De Graeve
Sander De Graeve vanuit Moskou

Vuile fouten, natrappen of trekken in de zestien, het moet er allemaal uit

Refs 1, schoffies 0: Collina en Busacca verklaren oorlog aan valsspelers op het WK: "met 35 camera's missen we NIETS"
Foto: © photonews

Het werd een geanimeerde persconferentie, die van de arbitrage voorafgaand aan het WK voetbal in Rusland. Scheidsrechtersbazen Pierluigi Collina en Massimo Busacca verklaarden er de oorlog aan al wie het imago van voetbal om zeep helpt.

Het hele gebeuren duurde dik anderhalf uur en beide Italianen schuwden de forse taal en grote gebaren uiteraard niet. De valsspelers en natrappende bandieten moeten eruit. Dat wilde men alvast duidelijk maken.

Er werden beelden getoond. Onder meer van De Rossie die een klap uitdeelt, Pepe die een elleboogstoot kríjgt (jawel) en Bale die de kuit van Umtiti terroriseert. "Dit moet eruit", aldus Busacca. "We willen niet alleen de spelers beschermen, maar ook het imago van het voetbal", vulde Collina aan.

De Videoref straft én zorgt voor preventie

"De refs doen hun best, maar zonder een goeie attitude van de spelers wordt het moeilijk", aldus Busacca. "Ook respect voor de tegenstander is nodig. De VAR zal alles met 35 camera's volgen. Ik kan je zeggen dat we onsportief gedrag niet langer gaan missen. Nu zien we álles."

Weten dat elke vorm van natrappen, slaan, spuwen en dergelijke gezien zal worden, moet ook voor preventie zorgen. "De spelers zullen twee keer nadenken eer ze dat nog doen. Ook agressief naar de scheidsrechter lopen en neus aan neus staan, moet er allemaal uit."

Er wordt ook nadruk gelegd op schwalbes. "Ook schwalbes moeten eruit. Met technologie gaan we die allemaal zien. Valsspelen mag niet beloond worden met overwinningen. We willen in elke wedstrijd de correcte uitslag hebben." Zo zal er ook meer toegezien worden op buitenspel staan zonder deel te nemen aan het spel. "Als we in de replay zien dat een speler in buitenspelpositie het zicht van de doelman op de bal belemmerde, wordt het doelpunt afgekeurd."

Stort €50 en speel met €150