Gouden Schoen: Aruna topfavoriet

Gouden Schoen: Aruna topfavoriet
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!


Tussenstand met nog twee puntenronden...


Zo dadelijk weten we wie met de 50ste Gouden Schoen de deur zal uitlopen, al lijkt daar nog erg weinig twijfel over te bestaan. Vraag rest alleen met welke monsterscore Aruna zal winnen.

Vorig jaar ging de trofee verdiend naar Club Brugge-middenvelder Timmy Simons. Hij haalde het met een ruime voorsprong voor Ajax-spits Wesley Sonck en ex-kanarie Danny Boffin.

Er zal deze avond extra feest gevierd worden, want de Gouden Schoen viert dus haar 50ste verjaardag. Exact een halve eeuw geleden, in het jaar 1954, nam Rik Coppens, toen speler bij Beerschot, de Gouden Schoen mee naar huis. Voor deze feestelijke gelegenheid stelden de kijkers van 'Stadion' en de lezers van 'Het Laatste Nieuws' een platina elf samen. Dit team zal deze avond bekend gemaakt worden. Maar we mogen natuurlijk niet altijd naar het verleden kijken, en daarom zetten we voor u de 8 favorieten voor de Gouden Schoen 2003 op een rijtje.

1. Aruna Dindane (Anderlecht): Deze 23-jarige Ivoriaan is dé favoriet om de 50ste Gouden Schoen in de wacht te slepen. ‘De Zwarte Parel’ maakte een jaar lang het mooie weer bij Anderlecht. De aanvaller heeft dan ook alles wat een voetbalspeler moet hebben: snelheid, dribbelvaardigheid, kracht en daarenboven scoort hij op regelmatige basis.

2. Walter Baseggio (Anderlecht): Ook Walter Baseggio hoort dit jaar bij de favorieten. Hij werd al twee keer tweede in de verkiezing maar kon de avond nog nooit afsluiten als laureaat. Hij was dit jaar één van de regelmatigste spelers bij Anderlecht en maakt hierdoor een aardige kans op de felbegeerde schoen. Of hij het ook op zijn schoorsteen zal kunnen zetten valt af te wachten. Want met ploegmaat Aruna mag de Tubekenaar zich aan redelijke concurrentie verwachten.

3. Vincent Kompany (Anderlecht): Met Vincent Kompany zijn we al aan de derde Anderlecht-speler toe. De 17-jarige Brusselaar mag dé revelatie van het jaar genoemd worden. Kompany is een zeer goede verdediger die tegelijk snel en kopbalsterk is. Hij verlengde onlangs zijn contract bij Anderlecht ondanks interesse van de Engelse topclub Manchester United.

4. Philippe Clement (Club Brugge): Ook Philippe Clement, ondertussen 29 jaar, heeft al een pak ervaringen achter de rug als verdediger en verdedigende middenvelder, onder andere bij Racing Genk, het Engelse Coventry City en nu bij Club Brugge, waar hij nu een vaste pion is in het elftal van trainer Trond Sollied. Het scheelde niet veel of Club was hem kwijt gespeeld aan 1860 München. Maar Clement moest in Brugge blijven na het uitvallen van Marek Spilar. Intussen is hij onmisbaar geworden.

5. Timmy Simons (Club Brugge): Timmy Simons, laureaat van verleden jaar, zit er ook weer tussen. Simons is een zeer polyvalente speler en speelt afwisselend op het middenveld en in de verdediging. De 27-jarige Brabander speelt zowel bij Club als de nationale ploeg op een constant niveau. Wel maakt hij dit jaar minder kans, omdat hij verleden jaar de schoen al won. Maar niets verbiedt hem om net zoals ex-Club-speler Jan Ceulemans de trofee tweemaal te pakken.

6. Andrès Mendoza (Club Brugge): Andrès Mendoza, ongetwijfeld de grilligste speler in België, zit dit jaar ook tussen de favorieten. Hij is net als Aruna 25 jaar, misschien even getalenteerd maar het zijn juist zijn grillen en ongeïnteresseerde houding die de Peruaan niet echt geliefd maakte bij het Brugse publiek. Nochtans zorgde hij al voor heel wat belangrijke goals. De overwinning in San Siro en het gelijkspel op Anderlecht kwamen er na doelpunten van hem.

7. Cédric Roussel (RC Genk): Ook Cédric Roussel wordt getipt als kanshebber op de Gouden Schoen. De 25-jarige aanvaller werd verleden seizoen topscorer bij het Waalse Mons. Begin dit seizoen ging hij naar het Limburgse RC Genk. Daar maakte hij ondertussen al zeven doelpunten.

8. Emile MPenza (Standard): Laatste in het rijtje, maar daarom niet minder belangrijk, is de 25-jarige aanvaller van Standard. De Luikse ploeg verraste ons dit seizoen allemaal, mede dankzij hem. MPenza maakte na onenigheden met zijn trainer bij Schalke 04, de overgang naar Standard. Hij kon dit seizoen al zeven maal scoren en is weer helemaal terug.

Wie de Gouden Schoen uiteindelijk mee naar huis mag nemen, blijft natuurlijk de grote vraag. De presentatie wordt zoals de jongste jaren verzorgd door Bart Raes en Birgit van Mol. Naast deze twee zullen ook andere BV’s hun opwachting maken. U mag onder andere Walter Grootaers, Goedele Liekens, Peter van den Begin, Robin Janssens, Stany Crets en Bart de Pauw verwachten in het concertgebouw van Brugge.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties