Analyse 18de speeldag: Transfers lonen

Analyse 18de speeldag: Transfers lonen
Foto: © SC

Gouden Schoen Aruna Dindane bewees dat z’n uitverkiezing tot beste voetballer van de Belgische competitie terecht is. Jan Moons zorgde voor een wereldprimeur. De Fin Niemi en de Braziliaan Tailson blijken letterlijk aanwinsten voor respectievelijk Bergen en Lokeren. En Filip De Wilde kreeg z’n eerste goal rond de oren. Een terugblik op de 18de speeldag.

Bergen, Lokeren en Heusden-Zolder zaten tijdens de winterstop niet stil op de transfermarkt. En dat loonde. Alledrie wonnen ze hun partij en hervatten de competitie dus hoopgevend. Zowel Niemi als Tailson scoorden twee keer voor hun ploeg. Ook de andere nieuwelingen toonden zich op de één of andere manier. Bergen komt aanvallend beter uit de verf met Wamberto, die sinds zijn verblijf in Amsterdam de Vlaamse pers in het Nederlands te woord staat. Filip De Wilde maakte z’n debuut onder de lat bij Lokeren, dat ging winnen in Sint-Truiden. De ex-Rode Duivel gaf zelf toe bij de eerste goal in de fout te zijn gegaan, maar Tailson deed zijn beoordelingsfout snel vergeten.

Heusden-Zolder ging winnen op Cercle Brugge. Geen goede algemene repetitie voor de groen-zwarten met het oog op de derby. Nadat ze een 0-2 situatie hadden rechtgezet en hun tegenstander zagen herleid worden tot tien, zag het er nochtans goed uit. Maar de ervaren De Condé krulde de winninggoal voor de Limburgers vlak voor tijd over de muur binnen.

Charleroi en Antwerp investeerden niet echt tussendoor en wonnen niet. Zij zijn dan ook de grote verliezers van deze speeldag. Sporting haalde wel Ikpeba uit de anonimiteit. ”Het is alsof ik terug thuis kom”, zei hij voor de camera. Samen met Charleroi pakte de zwarte spits een verdiend gelijkspel op Lierse. Antwerp kon in de eerste helft nog de indruk wekken dat het tot een gelijkspel in staat was tegen Anderlecht. Maar na een klasseflits van Aruna Dindane was het gedaan voor de ploeg van Marc Grosjean, die Perazic aan de winterstop kwam vervangen en die Dindane wel degelijk herkende op het scheidsrechterblad. De geruchten op de Bosuil dat ‘Patje’ Goots dicht bij derdeklasser KV Mechelen staat, zijn niet langer uit de lucht. Voorzitter Eddy Wauters wacht op drie nieuwe spelers van Mancheser United. Maar of het grote Chinese talent Dong Fangzhou daar zal bijzitten is allerminst zeker.

Door de zege tegen Antwerp loopt Anderlecht uit op de concurrentie, 10 punten bedraagt de kloof nu al op eerste achtervolger Standard. 1-3 stond het na 89 minuten nog in Luik, waar Moeskroen op bezoek was. Met een goal van Turaci en een strafschop van M’penza in dezelfde minuut sleepten de Rouches nog een onverhoopt punt uit de brand.

Club zag twee goals afgekeurd worden in Genk. Die van Verheyen was duidelijk buitenspel, maar vele waarnemers fronsten de wenkbrauwen toen scheidsrechter Verbist op slag van rust het doelpunt van Lange tenietdeed. Een kopie van de afgekeurde Wilmots-goal tegen Brazilië op het vorige WK, klonk het. Nog twee opmerkelijke feiten uit de topper van vrijdag. Moons probeerde een wereldprimeur uit: dankzij een oortje kon de doelman van Racing Genk de instructies van de trainer doorgeven aan z’n medemaats. En de van Vitesse overgekomen Gert Claessens leverde meteen z’n visitekaartje af met een sterke prestatie.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties